<i>Linux</i>-računala za britansku policiju

Nadnevak 21.10.2002 23:47:36 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Ovih je dana u Engleskoj ― isporukom prvih GNU/Linux-stolnih računala policajcima na službi u West Yorkshire-u ― započela pokusna faza akcije masovnog uvođenja Slobodnog softvera u ustanove tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova...


Prema izvještaju IT-portala The Register u nastavku akcije će ― uz preduvjet dakako, da se sustav pokaže uopće djelotvornim ― biti instalirano sveukupno 60.000(!) stolnih računala poganjanih posebno sigurnom inačicom GNU/Linuxa.

Istovremeno je jedan od zaduženih glasnogovornika uštede, koje bi se trebale postići prelaskom na GNU/Linux, procijenio na (preračunato) oko 12 milijuna kuna godišnje.

Inače, sistemsko rješenje je u cijelosti decentralizirano: bilo koji od korisnika se pomoću tzv. SmartCard-a (plastične kartice s implementiranim čipom, na kojem su pohranjeni odgovarajući podatci) može uključiti u sustav s proizvoljnog računala koje je njegovim dijelom i odmah raspolagati svojim radnim okruženjem i podatcima, pri čemu do izražaja ― pored ostalog ― dolazi i primjena OpenOffice.org.

Sistemsko rješenje se temelji na VNC-u a korisnicima dozvoljava i podršku tzv. Legacy-Windows-sučelja, tako da uposlenicima prelazak na OpenSource i ne bi trebao pasti isuviše teško.

Za očekivati je da bi se projekt vremenom mogao proširiti i druga državna tijela i ustanove.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=978