Izišao <i>Xandros Desktop</i>

Nadnevak 22.10.2002 21:45:53 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Danas je i službeno objavljeno izdanje 1.0 distribucije Xandros, namijenjenog dakako korisnicima stolnih računala. Budući je Xandros Desktop u stanju omogućiti i izravno pokretanje mnogih Windows-programa, očito je postao ono, što je nekada LindowsOS obećavao biti: most između dva operacijska sustava...


Xandros Desktop je operacijsko-programski sustav, temeljen na kupljenom Corelovom Linuxu 3.0, Debianu 3.0 i KDE-u 2.2.2 a ovo prvo izdanje sadrži - pored ostalog - još i jezgru 2.4.19, glibc 2.2.5, XFree86 4.2.0 i OpenOffice.org 1.0.1.

Distribucija ujedno - zahvaljujući u njoj ugrađenom i bitno unaprijeđenom CrossOver Office-u (koji u ovom slučaju obuhvaća još i CrossOver Plugin) - pokušava povezati GNU/Linux s nekim od aplikacija iz svijeta MS Windowsa.

S tim u svezi je postignut dogovor između Xandros-a <http://www.xandros.com/> i tvrtke CodeWeavers.

CodeWeavers, koji kao i Xandros svoje sjedište ima u Kanadi, je jedna od tvrtki koje stoje iza projekta WINE, slobodnoj implementaciji aplikacijsko-programerskog sučelja sustava MS Windows pod grafičkim sučeljem X-Windows-a na GNU/Linuxu i UNIX-ima uopće.

CodeWeaversov proizvod CrossOver Office također počiva na WINE-u, a već je u prošlosti dokazao, da je doista u stanju pod GNU-Linuxom osigurati normalan rad aplikacijama poput Word-a ili Excel-a.

O prvim utiscima na temu Xandros možete pročitati ovdje.

Distribucijsko izdanje se već može naručiti po cijeni od preračunato 760kn + poštarina.

Xandros inače kani, tržištu ubuduće ponuditi i odgovarajuće izdanje za poslužiteljsku primjenu.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=982