<i>MySQL</i> u <i>Novell Netware</i>-u

Nadnevak 22.10.2002 23:59:29 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Novellov operacijski sustav za pogon mrežnih poslužitelja Netware 6 će ubuduće sadržavati i odgovarajuću inačicu databaznih službi MySQL-a...


Slobodna inačica MySQL-a je pod GNU/Linuxom i drugim slobodnim operacijskim sustavima vrlo zastupljeno i omiljeno programersko okruženje, posebice u kombinaciji s Apache-om, PHP-om i Perl-om.

No, pošto i MySQL-ove programske knjižnice podpadaju pod GPL-licencu, do sada nije bila moguća njegova primjena za razvoj komercijalnih aplikacija.

Komercijaliziranom inačicom MySQL-a priloženoj Netware-u 6 bi i ta prepreka bila prevaziđena. MySQL je pri tom naime licenciran tako, da obuhvaća neograničeni broj računalnih klijenata i runtime-inačica, dok bi se pristojbe naplaćivale samo za dotični poslužitelj.

U poređenju s drugim komercijalnim licencama je ovakva MySQL-ova dakle i te kako povoljna.

Inače, ovaj korak će obadvijema ugovornim stranama nesumnjivo donijeti velike koristi: MySQL na taj način dobiva još više korisnika a naravno i dodatne prihode iz prodanih licenci, dok za Novell ugovor znači, da će programerima koji su navikli na rad s MySQL-om biti znatno olakšan rad pod njihovim OS te možda još i dodatno razviju dalje aplikacije.

Više o tome možete još na engleskom jeziku pročitati ovdje.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=983