Reinkarnacija <i>BeOS</i>-a: <i>MAX Edition</i>

Nadnevak 24.10.2002 23:59:03 | Tema: BeOS

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Tko bi to rekao: Jean-Louis Gasseesov sustav za pogon računala s naglaskom na multimedijalnim aplikacijama - BeOS – je opet zaživio...


Na temelju – još od ožujka 2000. godine – slobodno dostupnog BeOS Personal Edition skupina programera okupljena oko Sourceforge-ovog projekta CruX je ostvarila već drugo izdanje svoje BeOS Max Edition.

Za razliku od originalnog "free BeOS"-a "teškog" svega 44 MB, CruXovo revival-izdanje s 229 MB govori o i te kako opsežnim dopunama:

Pored posljednje originalne dogradnje, inačice 5.0.3 od kolovoza 2001., Open Trackerovog izdanja 5.1.5, te prave poplave novih upravljača za sklopovlje kao što su grafičke kartice GeForce-3 i Radeon ili audio moduli AC-97 i za BeOS-ovce su od sada dostupni programi poput Mozille 1.0 ili pak bzip2. Posebnu novost u podršci ovog izdanja predstavlja zakrpa za AMD-ove procesore Athlon XP.

Po stečaju tvrtke Be Inc., proizvođač PDA-računala Palm je prošle godine za 11 milijuna dolara u akcijama otkupio vlasništvo i sva prava nad operacijskim sustavom BeOS i njegovim izvornim kôdom. No Palm su više zanimali sposobni BeOS-ovi programeri, koje je od tada preusmjerio na svoj PalmOS, nego sâm BeOS, koji je – pošto više nije razvijan – počeo polako padati u zaborav.

Ali ljubitelji BeOS-a su neovisno o Palm-u uvijek iznova oživljavali različite projekte, kako bi pronašli način da aktualne novosti u očvrsju po mogućnosti prilagode primjeni pod BeOS-om.

Nakon što su propali pokušaji nekih zainteresiranih pristalica BeOS-a da prisile Palm na stavljanje izvornog koda jezgre BeOS-a pod GPL ili neku drugu sličnu licencu, i nakon što se na Mreži počelo uveliko manipulirati ilegalnim kopijama BeOS-ove inačice 5.1, u slučaju BeOS MAX-a bi se moglo govoriti kao o posve legalnom poduhvatu, tim prije što se na stranicama projekta ukazuje na dotične licence i autorska prava svake od sadržanih programskih sastavnica distribucije.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=989