Torvalds: Jezgra 2.6 u lipnju 2003.

Nadnevak 26.10.2002 16:56:19 | Tema: GNU/Linux

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

U svom predavanju održanom tijekom jednog krstarenja Karibikom, Linus Torvalds je prema pisanju CNET-a, obznanio i svoje konkretne nakane u svezi s narednim nizom inačica jezgre operacijskog sustava...


Tako bi već narednih dana trebala biti dovršena funkcionalna izgradnja jezgri 2.5.x, da bi kratko po Novoj godini započeo lov na greške i propuste, čime bi u lipnju 2003. jezgra 2.6.x bila spremna za produktivnu uporabu.

S tako vrlo izričitom najavom jezgri 2.6, Torvalds je vjerojatno predodredio i ishod unutar Zajednice još tinjajuće rasprave o umjesnosti prijedloga, da naredni niz stabilnih inačica u svom nazivu ponese redni broj 3.0.

Zahvaljujući takvim samovoljnim istupima, Linusova omiljenost neće baš pretjerano porasti.

Mrzovolju - pače prosvjede - je već ionako prije nekoliko tjedana izazvala njegova ništa manje autoritarna odluka, u svim važnijim Open-Source projektima uobičajeni besplatni i slobodni sustav za upravljanje datotečnim inačicama CVS (Concurrent Versions System) zamijeniti proprijetetnim BitKeeper-om, koji je doduše doista udobniji pri rukovanju, ali i samo uvjetno raspoloživ za besplatno korištenje.

Službeno objašnjenje je tada glasilo, kako je Linuxova jezgra preglomazna za CVS.

Kao protudokaz bi mogli poslužiti projekti KDE, GNOME i StarOffice.

Time se mnogima nameće zaključak, kako je i ovdje najvjerojatnije ipak samo riječ o najobičnijem sukobu različitih interesa.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=991