Razgovor sa Alenom Lovrencicem - asistentom FOI-a

Razgovor sa Alenom Lovrencicem - asistentom FOI-a

Kako akademska zajednica gleda na Linux? Koliko je Linux preferiran odnosno nepozeljan na fakultetima? Vodjen s tim pitanjima, razgovarao sam sa Alenom Lovrencicem, asistentom Fakulteta Organizacije i Informatike u Varazdinu. Razgovor vodio: Vlatko Kosturjak

Reci nam nesto o sebi.
Alen Lovrencic. Rodjen 8.9.1968 u Cakovcu. Diplomirao na PMF-u u Zagrebu, smjer prof. matematike i informatike, magistrirao na FOI Varazdinu, smjer baze podataka. Radim na FOI Varazdin, asistent sam na kolegijima Baze podataka, Formalne metode, Strukture podataka.

Kao zaposlenik na FOI-u, koliko si zadovoljan onim sto obavljas?
Zadovoljan. Mogu se baviti novim stvarima, proucavati stvari koje me zanimaju, a da mi je jos i placeno. Ima nekih sitnijih problema, no nema li ih svugdje?

Nije li malo na fakultetu preferiran MS (gotovo sve skripte od profesora na web-u se naprimjer nalaze u Word formatu)?
Jest. No, to je prirodno. Profesori, a uglavnom i drugi informaticari, koji nisu hakerski orijentirani, zahtjevaju od proizvoda koje koriste dovrsenost, dokumentiranost, support itd. Naime, problem je u tome sto je koristenje Windowsa daleko lakse za korisnike koji ne zele ulaziti u detalje OS-a i aplikacija, vec zele biti i ostati korisnici. S druge strane, informaticki manageri pri izboru OS-a i alata ne krecu iz ljubavi prema nekim alatima, vec traze alate koji ce sami po sebi zahtjevati najmanje truda da se stave u stanje u kojem su spremni za rad, te da ce nakon toga progameri ce moci brzo i efikasno raditi svoj posao.

Problem nije, dakle, u toms sto netko mrzi Linux ili obozava MS, nego u tome sto su Windowsi jos uvijek nesto vise user-friendly.

Tu Linux jos ne moze konkurirati drugim OS-ovima. Ono u cemu moze jest brzina, sigurnost, korektnost. No treba uvijek imati u vidu da Linux zahtjeva administratora koji ce odrzavati sustav.

I da kazem na kraju, ima Linuxa i u nastavi na FOI-u. Malo. Npr. na kolegiju Informatika rad se Linux kao OS. Na kolegiju Baze podataka radi se PostgreSQL na Linuxu. Po meni je steta sto se vjezbe iz Operacijskih Sustava potpunosti ne temelje na Linuxu. Koliko znam, nesto vjezbi iz programiranja za Web se temelje na MySQL-u na Linuxu.

Sto prosjecni Linuxash moze nauciti na FOI-u? Zasto bi se zelio upisati na FOI?
To bi ti, Kost, trebao znati bolje od mene. Ti si studirao (i jos studiras) na FOI, a ne ja. No dobro. Mislim da svaki mladi informaticar moze ponesto nauciti na FOI. Moze nauciti kako voditi projekte, kako organizirati posao itd. Dakle, moze nauciti kako jednog dana biti sef onima koji kuckaju po racunalima i pisu programe. Je li netko zainteresiran?

Tvoje misljenje o trenutnoj poziciji Linux-a?
Trziste, posebno trziste poslovnih aplikacija je neumoljivo. Linux na njemu ima tocno onu poziciju koju zasluzuje. Nije velika, ali nije ni mala. Koristi se za WWW servere, servere na kojima se vrte RDBMS-ovi, itd. Dakle, koristi se serverski. Ono sto je manjkavost, on je, osim u nekim posebnim slucajevima, kao sto je Web sucelje, neiskoristiv za frontend aplikacije.

Sto mislis o Microsoft-u, a posebno o njegovim posljednjim postupcima (iznajmljivanje svojih programa (dio .NET strategije), izdavanje izvornog koda Windows-a 2000 svojoj enterprise klijenteli..)
Microsoft se bori za trziste grubo i beskompromisno. Ravna sve pred sobom. To ga cesto dovodi u konflikt s americkim zakonom. Ocita je njihova namjera da postanu i ostanu monopolisti koji diktiraju sve na trzistu. Ne mislim da je problem to sto oni izdaju kod programa (iz tog koda nitko nista nece nauciti, a niti ce ga mjenjati). To je kod koji je kreiran pomocu generatora aplikacija (nekog Microsoftovog pseudojezika u kojem oni sve pisu), tako d vjerojatno nije ni citljiv, a ni jednostavan. Cini mi se da je to namijenjeno firmama koje ce razvijati softver za Windowse. Kao, 'eto nismo mi monopolisti'.

Izdavanje licenci za proizvode takodjer po meni nije veci problem. Naime, firma daje svoje uvjete, a ti po njima kupujes ili ne kupujes. Sve dok je to tvoj izbor, to je OK.

Veci je problem po meni (a to ce vjerojatno i na sud) sto je microsoft u W2000 uveo digitalne potpise kojima oni preferiraju neke progame. Nije problem sto Microsoft testira tudje programe, i izdaje im certifikate, vec u tome sto u svojem OS-u 'reklamira' one programe koji su, naravno uz masnu naknadu, testirani u Microsoftovim laboratorijima. Gdje je tu oa prica s dva NEZAVISNA referee-a? Pri tome se pod nezavisan misli i neutralan.

Tvoja predvidjanja o buducnosti Linux-a?
To je vrlo neizvjesno. Da se radi o produktu neke firme, rekao bih da to ovisi o buducim poslovnim potezima te firme. Posto tome nije tako, to ovisi prvenstveno o trzistu i o poslovnim potezima drugih. Naime smatram da ce se open-source community prilagoditi svemu sto moze zaprijetiti, no mogu se desiti neke stveri koje ce anulirati prednosti Linuxa. Npr. neki drugi open-source OS, mozda rukovodjen od neke agresivne firme (koja bi to mogla biti). Strategija nije nemoguca. Stovise, poznata je iz borbe doticnih i Netscapea.

No, smatram da se open-source dobra podloga za razvoj koji je relativno imun na napade monopolisticki nastrojenih velikih tvrtki.

Sto Linux-u nedostaje po tvom misljenju da zauzme desktop trziste?
Prava office aplikacija, u potpunosti razvijena i funkcionalna, nekoliko vrlo kvalitetnih generatora aplikacija (tipa Delphi) s svim ugradjenim kontrolama za X-windows okruzenje, bolja korisnicka (ne programerska) dokumentacija sustava i aplikacija.

Mislim da bi Linux vise trebao pretendiratu da zauzme trziste malih i srednjih servera, negoli desktop trziste. U tome Linux znatno nadmasuje NT.

Imas li kakvu poruku za linux.hr citatelje?
Proucavati i raditi na Linuxu je najbolji nacin da se udje u svijet operacijskih sustava, da se nauci i vidi kako OS treba raditi i kako se stvari u njemu moraju rjesavati. linux ima svoje vrlin i svoje mane. Kada birate sustav birate ga sa svim njegovim vrlinama i manama, i vrlo je dobro biti svjestan jednih i drugih.

Nadalje, u nasoj je struci previse prepucavanja i bespredmetnog i neargumentiranog omalovazavanja tudjih misljenja. Mozda takva prepucavanja mogu biti atraktivna, no zasigurno nisu produktivna.

Ovaj članak dolazi od HULK
http://www.linux.hr

URL ove priče je:
http://www.linux.hr/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=3