LinuxTag 2003

LinuxTag 2003

piše: Radoslav Dejanović

Putovanje u ljetnim mjesecima obilježeno je vječnim zastojima, kolonama i čekanjima, i to nije specifikum isključivo hrvatskih cesta. Zato je zgodno putovati noću, kad je promet rjeđi. Od Zagreba do Karlsruhea, gdje se održava LinuxTag je, brat bratu, deset sati naporne noćne vožnje po dobrim i manje dobrim cestama. Da ne pričamo o tome da smo najviše cestarine za najmanju kilometražu autoceste platili u susjednoj Sloveniji.

U redu, prestanite me gađati tupim predmetima, prijeći ću na stvar. LinuxTag je najveći europski sajam Linuxa i njemu srodnih OpenSource/Free Software rješenja. Na relativno malom izložbenom prostoru smjestilo se oko 200 komercijalnih izlagača i 29 projekata, što čini zbroj koji bismo mogli proglasiti relativno konkurentnim našem puno komercijalnijem sajmu Info.

Od jačih igrača odmah s ulaza može se uočiti HP kao glavni sponzor eventa, a zatim i druga zvučna Linux imena: Red Hat, SuSE, Arkeia, FSF, Debian, Cyclades, O'Reilly, pa i neka druga, manje očekivana imena: AMD, Apple (koji se koncentrirao na Mac OS X), Fujitsu, SAP, Kapersky... navodno je i IBM postavio štand negdje u hali, ali još ga nismo našli. Pojava tih vrlo zvučnih i vrlo komercijalnih imena na jednom ovakvom sajmu potvrda je da je Linux čvrsto ukorjenjen u poslovnom svijetu. Organizacija sajma je besprijekorna; svatko tko se predregistrirao dobio je stalnu ulaznicu na sajam i sve nekomercijalne workshopove i predavanja (prvog dana održavali su se komercijalni eventi za koje je trebalo odvojiti nimalo nebitne količine Eura - cijene pojedinih participacija kretale su se i iznad 100 EUR po glavi). Predavanja je popriličan broj, pa se u istom trenutku održavaju i tri ili četiri paralelna predavanja, što se posjetiteljima koji žele prisustvovati čim većem broju predavanja nikako neće svidjeti. Naša dilema je prisustvovati keynote predavanju Jona "maddoga" Halla ili pak predavanju o Kroupware projektu koji se održava u isto vrijeme, iako bi bilo zanimljivo poslušati i predavanje o packet filteringu ili PHP-u, koji se eto održavaju u isto vrijeme. Odluka nije bila laka, ali stari sijedi bradonja je, barem u našem slučaju, s lakoćom odnio pobjedu. Laganom pričom uz prigodno bacanje plišanih igračaka u publiku, poveo je temu o prihvaćanju Open Source aplikacija u poslovnom svijetu, povremeno zabavljajući nazočnu publiku zajedljivim komentarima.

Nastavak slijedi...iewOvaj članak dolazi od HULK
http://www.linux.hr

URL ove priče je:
http://www.linux.hr/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=8