Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
27 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 27

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: SuSE Linux 8.1 Professional beta 6  PopularnoOcjena: 9.00  Pregleda: 2866
Opis   napisao/la: Dominik Aždajić <domazd at linux dot hr>

Uzorak: SuSE Linux 8.1 Professional beta 3 i beta 6 (7 CD-a)

Budući SuSE nema naviku svoje pre-inačice činiti dostupnim javnosti, najprije bih se još jednom zahvalio samozatajnom linuksašu, koji mi je iskazao ljubaznost i povjerenje omogućivši mi trotjedni rad s naslovnim beta inačicama.

Iako sebe ne držim za tko zna kakvog stručnjaka - što uostalom niti izdaleka nisam - nadam se, da će ovaj prikaz mog viđenja još neobjavljenih izdanja zbog svoje aktualnosti ipak naići na srazmjerno odgovarajuće zanimanje i odjek.

Sve navedene podatke, opise, nazore, pače (što izravne, što implicirane) preporuke sam nastojao objektivno prosuditi i brižljivo provjeriti, ali ni u kojem slučaju ne pretendiram na njihovu bezrezervnu točnost, potpunost ili čak neupitnu stručnost.

Poučen iskustvom pisanja recenzije beta-inačice prethodnog izdanja 8.0, dozvolite mi Vašu pozornost još nakratko skrenuti i na činjenicu, da se u tekstu priloga spomenuti podatci - naročito oni o nadnevcima i pojedinim rednim brojevima dotične inačice - do objavljivanja konačno prodajnog softverskog paketa još u zadnji tren mogu izmijeniti.

Za Vaše razumijevanje i uopće pozornost zahvaljujem već unaprijed.

***

Nürnberški GNU/Linux-distributor će 7. listopada (a u nekim zemljama već i od 30. rujna) iznijeti novo izdanje 8.1 svog - u Europi najzastupljenijeg - paketa sa slobodnim operacijskim sustava na tržište. Registrirani pretplatnici s isporukom svojih paketa za dogradnju mogu računati počevši s 25. rujnom.

Sudeći po iskušanim beta-izdanjima, svojim najnovijim - deset godina po objavljivanju svog prvog - jubilarnim izdanjem SuSE je opet načinio jedan (po mom skromnom mišljenju) uistinu veliki iskorak u susret korisnicima-početnicima pod operacijskim sustavom s otvorenim programskim kôdom.

U unutrašnjosti SuSE-ovog distribucijskog paketa se uz to - osim novih softverskih inačica dakako - promijenilo još i niz drugih stvari.

U ovih šest mjeseci se je očigledno puno radilo i napravilo na poboljšanju i daljem razvoju već - u prošlosti svojim radom - dokazanih alatki, kao i na polju optimiranja i automatizacije instalacijskog procesa i administrativnih poslova.

SuSE-ovi programeri su ovaj put poseban naglasak ipak stavili na još potpuniju i ergonomičniju podršku očvrsja.

Vjerujem da su u tome najvećim dijelom uspjeli.

Onaj tko nema neku - u tehnološkom smislu - senzacionalno novu sastavnicu ugrađenu u svoje računalo, tijekom instalacije ne bi trebao imati nikakvih poteškoća. U ogromnoj većini slučajeva (kod mene u svim!) SuSE će već tijekom instalacije OS bez pogreške ispravno prepoznati dotično očvrsje te nainstalirati ili čak i sâm prilagoditi potrebne upravljačke programe.

U ovoj inačici SuSE-ovog paketa to se posredstvom tzv. Hot Plugging-a odnosi i na putem USB 2.0 te Firewire-a priključene uređaje.

Za prilagođavanje komponenata za posebne namjene - primjerice palice za navođenje (tzv. joystick) - konfiguracijska alatka YaST2 sada raspolaže dodatnim modulom. Novost je i backup/restore modul. Instalacija rpm-paketa iz vlastitih ali i najrazličitijih izvora je u cijelosti podređena package installeru odnosno manageru.

Pomoću - u YaST2 integriranog - Sax2 sada bez ikakvih poteškoća uspijeva prilagođavanje i najegzotičnijih periferijskih uređaja kao što su primjerice tzv. Touchscreens ili recimo vertikalni LCD-zasloni, a ni korisnici 3D- i multimonitorskih riješenja nemaju razloga osjetiti se zapostavljenima.

Moguća je i instalacija putem PCMCIA priključenih CD- i DVD-pogona.

U prvom redu profesionalcima je pak posvećen unaprijeđeni tekstualni režim rada alatke YaST2.

Uopće, i u ovoj inačici unaprijeđeni YaST2 je postao glavna alatka, kada je riječ o upravljanju i održavanju sustava. Već ta sama alatka je - zbog izmjena koje je od posljednjeg izdanja pretrpila - zaslužila vlastitu opširniju recenziju.

SCPM je još jedna u moru kratica, iza koje se skriva SuSE Configuration Profile Management, koji će se postarati za što udobnije upravljanje nad više od jednom sistemskom kofiguracijom.

Iako to osobno nisam iskušao (jer niti nisam u posjedu takvog računala), korisnicima koji sa svojim notebookom često mijenjaju mjesto svog rada je navodno omogućeno priključivanje i dakako korištenje na - od mjesta do mjesta uistinu raznolikih - raspoloživih periferijskih uređaja jednostavnim pritiskom gumba.

Korisnike prijenosnih računala novi SuSE će zacijelo obradovati i podrškom za bezžično korištenje u LAN-okruženjima (tzv. WLAN-kartice), a za ugodan osjećaj najveće moguće sigurnosti pri tom će se pobrinuti WEP (Wired Equivalent Privacy), čija je specijalnost (de)šifriranje na taj način prenošenih podataka.

Od ostalih programa zaduženih za sigurnost sustava spomenimo unaprijeđeni vatrozid SuSE Firewall 2, sustav kriptografski šifriranih datoteka (koji primjerice u slučaju gubitka ili otuđivanja prijenosnih računala vlasnikove podatke štiti pred suviše radoznalim pogledima) te GNU Privacy Guard (GPG-šifriranje).

Posjednici pasivnih ISDN modema će s novom SuSE-inačicom - zahvaljujući ugrađenoj CAPI podršci (Common ISDN Application Programming Interface) - od sada biti u stanju slati fax-poruke svojim poslovnim partnerima i/ili suradnicima.

Jedna od vjerojatno najuočljivijih promjena na polju podrške očvrsja u SuSE Linuxu 8.1 u poređenju s prethodnom inačicom je vjerojatno cjelovita potpora CUPS-a (Common Unix Printing System), čime je zajamčeno pojednostavljeno korištenje gotovo svih na tržištu uobičajenih pisača. Sudeći po onome što se može naći u beta-izdanjima, SuSE 8.1 će standardno sadržavati sustav CUPS i podržavati LPRng/lpdfilter.

Usput rečeno, distributor se potrudio da - aktualnim procesorima tipa Intel Pentium-4 i onim tvrtke AMD - posebno prilagođenom jezgrom pokuša postići čim veću učinkovitost u radu suvremenih računala (ovo moje kućno je već dvije godine "staro").

Distribucija sadrži sve za GNU/Linux raspoložive sustave s automatskim datotečnim ažuriranjem (Journaling File Systems) uz podršku ACL-a, što je primjerice naročito zanimljivo za rad sa Samba poslužiteljima.

I inače vrlo uvjerljiva grafička instalacijska rutina je proširena i poboljšana. U iznimnim slučajevima možebitne manje poteškoće s NT-datotečnim sustavima koje koriste Windows NT, 2000 i XP nisu - u usporedbi s inače vrlo jednostavnom, učinkovitom i u najkraćem vremenu obavljenom instalacijom - ni spomena vrijedni.

Instalaciju SuSE Linuxa je kao i do sada moguće obaviti iz lokalnih (CD, DVD, Linux i DOS/Windows particije) te udaljenih (ftp, http, nfs, tftp) izvora.

Zbog - u popratnim bilješkama izdanja najavljenih - pogrešaka u radu izbornika pojedinih programskih paketa (qt single package selector), moj pokušaj nadogradnje do tada korištenog SuSE Linuxa 8.0 inačicom SuSE 8.1 beta 3 je propao. Naime, pri kreiranju nove databaze instaliranih rpm-paketa cijeli se sustav zaledio, tako da je možebitni ponovni pokušaj time postao besmislen i suvišan. Ovaj izvještaj se zbog toga odnosi samo na novoinstalirane sustave.

Načelno, standardna instalacija operacijskog sustava s uredskim paketom (ali i gomilom drugih aplikacija) zahtijeva pored nekih 25-30 minuta vremena još i - doista samo minimalna - znanja o svojstvima dotičnog računala te doslovce samo nekoliko klikova mišom.

Za korisnika instalacija započinje izborom jezika, particije čvrstog diska na kojem će biti smješten software i izborom programskih paketa. Većinom su raspoloživa i već predpostavljena odgovarajuća rješenja (nadogradnja, standardna instalacija s uredskim paketima...). Kao i ranije, tko poželi, može i izmjeniti, dodati ili oduzeti neke druge postavke, bilo po pitanju particioniranja čvrstog diska, načina podizanja sustava, izbora softverskih paketa ili prilagodbe neke od sastavnica očvrsja vlastitim potrebama. Moguća je i posve ručna instalacija s individualnim izborom od strane korisnika.

S - već na nekoj od particija prethodno instaliranim - Windowsima se SuSE Linux podnosi bez poteškoća. Još prije nego je prava instalacija započela on prepoznaje druge operacijske sustave, da bi nakon toga korisniku predložio za instalaciju moguća rješenja vlastitog smještaja.

Particioniranje i formatiranje swap-, te standardno predpostavljene ReiserFS- particije, SuSE obavlja sam.

Korisnici koji pored GNU/Linux-a imaju instalirane i druge operacijske i /ili datotečne sustave na istom čvrstom disku svog računala bi isti trebali obavezno - neposredno po particioniranju i instalaciji GNU/Linuxa - još jednom prekontrolirati, ne sadrži li možda pogrešne upise podataka u tabele o pojedinim particijama.

U tu svrhu najučinkovitija - a po mom mišljenju i jedino pouzdana alatka - je PowerQuestov Partition Magic 7.0. Uz dosljedno pridržavanje dokumentacijskih uputa ne bi smjelo biti nikakvih problema. Barem ih ja nikada nisam imao. Starija izdanja te zbirke alata za particioniranje i održavanje čvrstog diska se pak ne bi smjela koristiti.

U konkretnom slučaju sam na taj način ustanovio čak četrnaest pogrešno upisanih vrijednosti. Neispravni upisi mogu izazvati nestabilnost i gubitke podataka na svim particijama.

Po završenoj instalaciji SuSE Linux 8.1 spušta te iznova automatski podiže cijeli sustav, nudeći korisniku standardno grafički log-in i KDE 3.0.3.

Početnici se ne moraju plašiti: od trenutka ložiranja pa do spuštanja sustava, sve se obavlja grafičkim izborom uz pomoć miša ili tipkovnice. Napredniji to dakako po želji mogu izmijeniti, te preći na konzolni režim rada.

Za izbor i podizanje operacijskog sustava je u ovom izdanju umjesto rutine LILO prednost dana GRUB-u.

Onaj tko ustvrdi, kako za GNU/Linux nema dovoljno odgovarajućeg softvera, taj ni izbliza nije vidio jedno takvo računalo. Za razliku od Windowsa, većina distributora s operacijskim sustavom isporučuje odmah i - većinom - besplatne aplikacije. A SuSE je po tome u samome vrhu među distribucijama.

Što zapravo SuSE 8.1 donosi sa sobom onima, kojima spomen primjerice ugrađene aktualne jezgre 2.4.19, GCC 3.2, KDE 3.0.3, Samba 2.2.5. ili pak ReiserFS-a kao standardnog datotečnog sustava malo što govore?

Ponajprije se mora naglasiti, da svojim novim izgledom grafičke radne površine - u prvom redu KDE i GNOME - SuSE Linux više u skoro ničemu ne zaostaju za onom pod Windowsima. Dapače: mogućnosti konfiguriranja i kombiniranja grafičkih sučelja su čak i veće, a u nekim pogledima za ponečiji ukus i elegantniji.

Pored već poslovične stabilnosti - zajedničke svim GNU/Linux sustavima - među nekih 2000-2500 korisničkih programa i alatki u najrazličitije svrhe, zacijelo će se za svakoga naći ono što treba.

Računalo pod SuSE Linuxom nije samo radno okruženje za stručnjake, kojima na raspolaganju stoji doista veliki broj sistemskih i programerskih alata, već i vrlo prostrana i djelotvorna platforma za svakidašnje multimedijalne, edukativne pa i uredske primjene, s bezbroj programa i alatki kako za profesionalne, tako i za one domaće, poluprofesionalne i hobističke potrebe.

Na prvom mjestu stoji dakako grafički program GIMP, čije se sposobnosti mirne duše mogu uporediti s onim u skupocijenog Adobe Photoshopa pod Windowsima.

Iako im do savršenstva nedostaje još dosta toga, OpenOffice.org 1.0.1 ali i KOffice 1.2.0 će besplatno (StarOffice više nije u paketu, ali se može dokupiti) obaviti sve ono, što su mnogi navikli raditi s MS Office-om. Tu su i brojni alati za pravljenje, obradu i pohranjivanje filmskih i glazbenih snimaka, znanstveno-edukativne aplikacije i dakako mrežna i internetska rješenja.

Time je GNU/Linux stvarno i definitivno postao pristupačan i prilagođen posluživanju i za onog prosječnog potrošača/korisnika bilo kojeg računala.

Potpuni računalni ili linuksaški početnici bi ipak - unatoč kod SuSE-a uobičajeno bogatoj tiskanoj, digitaliziranoj i on-line dokumentaciji (na žalost ne i na hrvatskom jeziku) - sami sebi svakako napravili uslugu, obraćanjem za savjet i pomoć nekome, tko ipak ima više iskustva od njih samih.

U svakom slučaju, slijedom svega iznesenog, vlasnicima kućnih računala se isplati porazmisliti o nabavci i instalaciji SuSE-ovog proizvoda, bilo kao alternativno drugog ili čak i jedinog operacijskog sustava.

Tijekom pokusnog rada s beta-6 inačicom u ovih desetak dana najupadljiviji su bili slijedeći pozitivni i negativni aspekti:

Plus:

- izvrsna podrška očvrsja
- stabilan i međusobno uglavnom dobro usklađen rad operacijskog sustava i instaliranih aplikacija
- vrlo ergonomičan YaST2 kontrolni centar s nizom novih modula
- YaST2 - modul za konfiguraciju X11 izravno iz kontrolnog centra (meni se Sax2 prije često znao zalediti)
- veliko mnoštvo najaktualnijih programskih paketa
- radna površina pod KDE dočekuje korisnika pospremljenija nego ranije, numerički je blok uključen, sve dostupne particije su već pri podizanju sustava prikačene
- moja nVidia GeForce2 MX je besprijekorno funkcionirala i sa SuSE-ovim provizornim upravljačima; 3D/OpenGL nije s hardverske strane ubrzan, nužni originalni nVidiini driveri

Minus:

- nepostojeća ili pak nedostatna te dijelom nekvalitetna dokumentacija i dijalozi na hrvatskom jeziku
- obzirom na veličinu našeg tržišta, dosadašnji kao i potencijalni budući korisnici u Hrvatskoj prepušteni stihijskom, pomalo zastarjelom marketingu i usluzi; najčešće ipak sami sebi i vlastitoj snalažljivosti i vezama
- font installer se nakon (inače uspješne) instalacije ttf-fontova ruši
- package installer se počesto javljao s "The package returned an unknown error"; vjerojatno posljedica pogreški u rpm-databazi
- Mozilla: Java2 plug-in neuspješna instalacija
- Konqueror i Mozilla u svojim najaktualnijim inačicama se po otvaranju nekih internet stranica ruše
- NTFS Driver 2.1.0 nije sposoban omogućiti read- ili read/write režim na Windows XP particiji
- u izbornicima KDE-a neuredno razbacani/nedostajući iconi
- 32-bitna rezolucija još uvijek nije zavedeni standard
- kupac/korisnik ima pravo očekivati još urednija grafička sučelja i još čitljivija slova (primjer: Opera, ali i niz drugih aplikacije)

Opsežna je to distribucija, puno je novina, preplitko je moje znanje a i Vaša koncentracija ima svoje granica, da bi se ovdje pokušavalo spomenuti baš sve one bitnije stvari, rasvijetliti sva nužna, stvarna ili moguća gledišta korištenja ovog SuSE-ovog proizvoda.

Vjerujem, da će bar neki od zamijećenih nedostataka u radu distribucije do njenoga objavljivanja biti otklonjeni.

Osobno sam ovim beta-izdanjima - unatoč i nekim (ne)spomenutim nedostatcima bitno zadovoljniji, nego svojom kupljenom inačicom 8.0.

Odgovore na goruća pitanja korisnika SuSE pokušava dati ponajprije funkcijama pomoći u okviru samog operacijskog sustava kao i putem vrlo iscrpne tiskane i one digitalizirane dokumentacije. Na žalost ne i na hrvatskom jeziku. Prvih 90 dana SuSE pruža i besplatnu podporu putem elektronske pošte i telefona. Automatska dogradnja je također besplatna.

Profesionalni i napredniji korisnici će za 79,90 EUR u paketu dobiti 7 CD-a, 1 DVD kao i 3 tiskana priručnika s uputama za korištenje OS i izabranih aplikacija.

SuSE Linux 8.1 Personal Edition stoji 49,90 EUR a obuhvaća 3 CD-a i dva tiskana priručnika.

Cijena inačice Update za nadogradnju iznosi također 49,90 EUR a obuhvaća 7 CD-a, 1 DVD te 1 priručnik u kojem su kratko opisane razlike u radu s OS, programima i alatima odnosu na prethodnu inačicu.

Još mi nije poznato što se u međuvremenu pripremilo u kućama Mandrake i Red Hat. Osim toga, moja su iskustva, viđenja pa zato i preporuke vrlo jednostrani (Što je tek jedno kućno računalo? Gdje su razni procesori, notebooki, poslužitelji, clusteri...? Kakva su moja znanja, reference i kvalifikacija...? U koje svrhe je korišten software...?)...

Pa ipak: kod kuće ili na poslu, početnik ili admin, SuSE 8.1 - to je ono pravo. Sve ostalo je stvar nazora, ukusa i/ili navika...

22/24.09.02 - P.S.:

SuSE je u međuvremenu objavio i potpune liste svih u SuSE Linux-u 8.1 sadržanih programskih paketa - kako za inačicu Professional/Update - tako i za onu Personal.

Za neke administratore će zacijelo od interesa biti i recenzija SuSE eMail Server: Best of Show?, koju je nedavno objavio EarthWeb, dakako na enleskom jeziku.

SuSE je već predstavio svoj novi YAST2 (može se pogledati i galerija zaslonskih snimaka).

Istovremeno je u svezi s novim YaST2 na stranicama OSNews-a objavljen jedna nesumnjivo stručna recenzija, vrlo zanimljiva ali i poprilično oštra kritika, s kojom osobno u nekim stvarima i suglasim.

Žao mi je, što sam (iako je vremena bilo za to dovoljno na raspolaganju) zbog vrlo opsežne tematike ove moje recenzije, neka gledišta zapostavio/zaboravio razmotriti ili bar spomenuti. Nadam se da ću ovom dopunom to barem dijelomice uspjeti nadoknaditi.

Objavljeno: 19.09.2002
Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS