Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
15 korisnika je online (4 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 15

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
GNU/Linux : <i>GNU/Linux</i> je tu (i) za hrvatska poduzeća
Poslao Anonimni majstor on 24.11.2002 14:30:33 (2581 Čitanja)
GNU/Linux

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Da hrvatskom post-komunističkom gospodarstvu (točnije: onom što je u slobodno-tržišnim, post-privatizacijskim, poratnim i vrlo složenim društveno-političkim uvjetima od njega još preostalo) ne cvjetaju ruže, nije nikakva tajna...



Obustave rada, (ne)mirni prosvjedi (ne)zaposlenih i nerijetko tehnološki suvišnih radnika, nesolventnost, unutrašnja/vanjska zaduženost te manjak investicijskog kapitala samo su mali dio naše tmurne i bolne društveno-gospodarske stvarnosti.

Rješenja se uglavnom vide i traže sa strane, prije svega u bogatim stranim investitorima (najbolje po sistemu dođi-ne pitaj previše-ostavi novce-i idi s Bogom ali idi zauvijek), koji nikako da dođu u broju, pod uvjetima i s onoliko novaca koliko bi to našem klonulom gospodarstvu odgovaralo.

Srazmjerno su rijetki uspješni suvisli pokušaji mobiliziranja preostalih vlastitih mogućnosti i rezervi.

Na ovome mjestu bih želio javno postaviti pitanje: otkuda odgovornim gospodarstvenicima obraz, hrabrost i novci za plaćanje skupocjenih i zadanim uvjetima neprimjerenih programskih licenci?

Mogu li si tvrtke, posebice one na rubu stečaja ili likvidnosti, koje često svoje uposlenike mjesecima ostavljaju čekati na zaostale isplate zarada, uopće dozvoliti luksuz proprijetetnih rješenja?

Ili možda još uvijek stalno odlažu trenutak, kada će ih inkvizitori MS-agenture BSA ― u pratnji policije i državnog odvjetnika ― kucanjem na vrata njihovih kabineta probuditi iz ugodnog informatičkog drijemeža, da bi konačno shvatili problem: vremena bezbrižnosti i bezakonja su odavno i zauvijek passé?

No ima još i bezbroj drugih razloga, započeti graditi interni poslovno-informatički život i strategije iznova:

Optimiranje produktivnosti i cijene rada a time i veća konkurentnost, zavođenje suvremenih znanja i tehnologija, koje su se u svijetu dokazale i već odavno primjenjuju, poticanje vlastitih kreativnih potencijala, oslobađanje od nepotrebnih izdataka, koji nagrizaju i onako prazne fondove za ― kao kruh ― nužne produktivnije i profitnije investicije...

Osim toga, informatička kompetentnost nekog poduzeća se sve više i češće pretvara u važan kriterij za procjenu objektivne vrijednosti i poslovne sposobnosti poduzeća te pri donošenju kreditno-investicijskih odluka.

Jedno od ― u mnogo čemu ― zanimljivih rješenja nudi upravo GNU/Linux.

Upozorio bih i na studiju jedne od u svijetu vodećih tvrtki na polju IT-analitike i cunsultinga, Bloor Research, koja operativnom sustavu s otvorenim kôdom GNU/Linux potvrđuje, da je i te kako prikladna za poduzetničke projekte.

Sama studija je nastojala dati odgovor na pitanje, kakve sposobnosti sa sobom donosi GNU/Linux s obzirom na pouzdanost, raspoloživost, skalabilnost, fleksibilnost, sigurnost i upravljivost operativnog sustava te njegovu poslužiteljsku konsolidabilnost.

Za razliku od isljedaka istovrsne predhodne studije rađene prije tri godine, kada je još utvrđena prikladnost sustava samo za uloge datotečnog i pisačkog poslužitelja, zaključak ovogodišnjih istraživanja glasi da Linux u međuvremenu zadovoljava performansnim prohtijevima i onih velikih poduzetničkih okruženja.

Što se skalabilnosti tiče, studija Linuxu priznaje vertikalnu skalabilnost na gore do 6-strukih SMP-sustava na Intel-sukladnom očvrsju. U idućih tri-četiri mjeseca se očekuje skaliranje jezgri 2.5x i na 8-struke strojeve dok bi u drugoj polovici naredne godine Linuxove jezgre 2.6 trebale sa sobom donijeti čak i 16-struko skaliranje.

Pouzdanost GNU/Linuxa, posebice kao osnove za dedicirane aplikacije, je nesumnjivo zajamčena. Sa sigurnosnog gledišta promatrano, Linux je uporediv s UNIXom, pri čemu analisti Bloor Researcha znatne prednosti vide u ― za javnost ― otvorenom izvornom programskom kôdu Linuxa, budući to već pri razvijanju aplikacija bitno doprinosi izbjegavanju i pravovremenom odklanjanju sigurnosnih propusta.

Fleksibilnost Linuxa omogućava raspoloživost sustava na velikom broju očvrsničkih platformi, od onih malih uređaja ― kao što su tzv. handhelds ― pa sve do velikih i najvećih računalnih sustava. Slijedom toga se prema Bloor Researchu daju postići nemale uštede troškova bez da je tvrtka pri tom neopozivo vezana za neki određeni program ili platformu, već se za svaku od aplikacija može odabrati za nju najpovoljnije okruženje.

Konkretno, IBM-ova linuksaška strategija se u očima analitičara odlikuje višedimenzionalnim učincima, koji obuhvataju područja računalnog sklopovlja, softvera i usluga.

No tu su i ništa manje kvalitetne ponude i drugih (na žalost i skoro bez iznimke inozemnih) tvrtki.

Najkasnije s LSB-om (Linux Standard Base) je i GNU/Linux u najmanju ruku dostigao razinu kakvoće i korporativnu podobnost svojih proprijetetnih konkurenata.

Gospodo poduzetnici, direktori i manageri! Razmislite!

Nije samo što se isplati. Mora se!

Uostalom, krajnje je vrijeme...

Poveznice:

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 4:54:28  Izmjenjeno: 25.11.2002 4:54:28
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: Lethe
Da sam vlasnik tvrtke koja moze birati i da nemam pojma o Linuxu ovaj clanak ne bih a) procitao (jer ne znam za linux.hr)
b)ne bi me uvjerio da je linux bolji za moje proprietary aplikacije


Da sam vlasnik tvrtke koja moze birati i da znam za linux, ovaj clanak mi ne bi puno pomogao u odluci, jer nema konkretnih primjera za odredjene primjene (office, razvoj i slicno), kao ni konkretnih brojeva uz odredjenu valutu (TCO, dostupnost radne snage, i sl.).


Ukratko: linux korisnicima nije receno nista novo, poduzetnicima nije receno nista konkretno.


Ne zelim autora i clanak popljuvati, ali to nije dovoljno da bi se utjecalo na neciju poslovnu odluku.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 6:07:17  Izmjenjeno: 25.11.2002 6:07:17
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: vuk
U potpunosti se slažem s tobom. Ljudima treba pokazati što oni mogu dobiti i kakva rješenja i primjene već postoje.

Dobar je korak na tom putu je planirana Linux distribucija za poduzetnike u kojoj bi bila rješenja za SOHO.

Problem je i krug u kojem se stalno vrtimo: kod nas nema firmi koje nude podršku za Linux (tj. ima barem jedna ali koliko ljudi zna za nju?) jer nema tržišta. Poduzetnici se ne odlučuju na Linux jer nema podrške. Netko bi trebao razbiti taj obruč i napraviti pomak.

Vlada bi mogla napraviti taj pomak tako da neke od svojih e-government bazira na Linuxu pa da ponudi povoljne uvjete izvršiteljima tog projekta. Izvršiteljima bi to bio poticaj i referenca za daljni rad.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 7:15:37  Izmjenjeno: 25.11.2002 7:15:37
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: Gule
Slažem se da ovaj portal ne posjećuju oni kojima je taj tekst namijenjen, to treba pričati menadžerima na odgovarajućim susretima.

Postoje barem dvije firme za Linux support (novootvorena Operacijski sustavi d.o.o. i moja malenkost), a preprodavače distribucija tu ne računam (ne znam tko od njih daje i support?). I te kako zagovaram to da nam treba više firmi za Linux support, inače neće brže rasti broj korisnika.

Mislim da Vlada neće ništa tako pokrenuti dokle je god Mauher tamo i ubijeđen je da je napravio strašne uštede uvođenjem MS baziranih rješenja i TabletPC-ja, a za Linux možda nije ni čuo.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 7:16:32  Izmjenjeno: 25.11.2002 7:16:32
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: nuit
Ovo je genijalno ( genitalno)
Price i objasnjenja, puno bla bla, I podsjeca me na sabor, gdje se raspravljaju nesuvisle teme o tome kako bi netko trebao uciniti nesto s naglaskom na “NETKO”
I sta se dogodi, dogovorili su se da “NETKO” mora uciniti to i to .. i to, ali jos uvijek
“NETKO” u svakom slucaju ne onaj tko je dao Ideju, jer je on tu za razmisljanje a ne za raditi,

Imao sam srecu da sam radio na osnivanju jednog LUG-a u Austriji
Prvi install party bilo nas je 30, drugi 80. Nakon drugog smo skuzili da to nece zadovoljiti vishe potrebe, i dogovorili smo se za nacin rada, Instal party da..ali i
Specijalizirani Workshops, Apache, Samba, KDE, Games, Security, Routeri itd.
Treci Install Party je proshao s 500 posjetitelja a cetvri vec s 900.

Lovu sko skupljali od firmi, I dobili smo je, ali nas je bilo dovoljno entuzijasta koji nismo filozofirali o tome kako “NETKO” treba nesto napraviti nego smo svi zajedno radili. U pomoc sun am dolazili iz obliznjih LUGs ( Svicarska, Njemacka, Lichtenstein, I sve je radilo kako treba )

Ok a sad .. koliko cesto se skuplja LUG-zg ili bilo koji LUG u hr. ??
U AT smo to radili jedan put na mjesec, gdje su se skupovi svodili na izmjenu informacija i odrzavanje workshopa na neku odredjenu temu, time smo sirili znanje madjusobno.
I zato tamo to I funkcionira, ne samo da industrija nego i skole koriste Linux

I tako , mi i dalje mozemo ovdije vikati i objasnjavati da bi ONI TAMO trebali shvatiti da trebaju koristiti nesto sto mi poznajemo a oni nikad nisu culi za to
I uspijeh nam je “sigurno” zagarantiran

Sorry domazd osim sto si napisao Politicki pamflet
nisi dao ni jedan prijedlog nit ideju niti nacin rjesavanja “problema” ako on i postoji
osim par nabacanih podataka oko kvalitete necega sto postoji.
Konkretan prijedlog nije pljuvanje po necem i filozofiranje nego nudjenje konkretnih prijedloga oko necega i organiziranja
pa kad je rijec o Linuxu, mislim da postoji puno macina da de to ucini, samo je potrebno da se pronadje “NETKO” tko zeli i raditi

Konkretno bi se trebali svi mi naci koji imamo volje i znanja i dovoljno entuzijazma za rad i pokrenuti se, ostatak ce vec doci sam po sebi.






Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 9:49:20  Izmjenjeno: 25.11.2002 9:49:20
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: Lethe
NETKO u Hrvatskoj nema dovoljno para za isplatu placa ili otvaranje firme, bas kao ni trziste na koje bi mogao plasirati proizvod.


Za razliku od politicara koji mogu utjecati na prilike bez ikakvih gubitaka,cisto svojim glasom (osim vremena potrebnog za edukaciju), ljudi koji osnivaju tvrtke mogu izgubiti dosta para, zivaca ili jos vaznije osoba u svom zivotu.


Znam primjer tvrtke koja je da bi prodala proizvod u Hrvatskoj isti prvo morala u dijelovima izvesti u Austriju i od tamo pod drugim imenom plasirati natrag u Hrvatskoj. Totalno debilno, ali tako funkcionira nas mentalitet.


Osim toga, meni se ne cini rjesenjem preprodavati gotove proizvode i uvoziti ih, pa makar to bilo i samo uvoz preko neta. Bez proizvodnje i trzista izvan RH ne vidim neki napredak.



Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 8:25:37  Izmjenjeno: 25.11.2002 8:25:37
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: kost (http://www.open.hr/~kost/)
Drago mi je da se razmišlja u pozitivnom pravcu i da ima komentara koji mudro razmišljaju, a to je da treba postojati tvrtke koje će podržavati Linux odnosno davati PODRšKU. HULK kao LUG odnosno neprofitna organizacija (udruga) može gurati Linux do jednog određenog nivoa, ali dalje trebaju POSTOJATI FIRME koje će to dalje odraditi/gurati JER ministarstva/firme sigurno žele potpisati ugovor sa poduzećem/firmom, a ne neprofitnom udrugom jer ipak onda imaju pravne osnove za tužbu ukoliko firma to ne odradi kako treba! -kost

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 9:41:18  Izmjenjeno: 25.11.2002 9:41:18
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: Lethe
Glede podrske (umjesto otvaranja domace tvrtke koja nema trziste, inicijalni kapital, uvid u potraznju ili ista potrebno za isplatu placa sljedeca tri mjeseca):


Neko vrijeme sam ozbiljno pomisljao na to da nekako dovucemo linux tvrtke u Hrvatsku i na taj nacin stvorimo support i koliko-toliko ugodna radna mjesta, te time otvorimo novi prostor. (Ideju mi je dao Miguel deIcaza dok se je zalio na malen broj ljudi koji rade na aktivnom razvoju mono projekta).


Ja nemam nikakvih refernci iza sebe u open source svijetu, niti sam neki veliki strucnjak u ijednom podrucju (bez obzira sto slusam svasta o sebi od trecih osoba, dobro i lose , no LUG bi mogao komunikacirati s velikim tvrtkama tipa RedHat, SuSE, Mandrake, Ximian, Sun predstaviti im regiju i dovuci ih u Hrvatsku.


Koliko smo mi (kao administratori, programeri, stolivec jesmo) isplativi takvim tvrtkama? Koliko im je Hrvatska (ljudi, prostor, porez) isplativa?
Sto se treba promijeniti? Koliko i kakvih ljudi se moze ocikivati na trzistu?


Btw. Ima li sve ovo o cem pisem ikakva smisla? Je li itko pokusao tako sto?


Note: Trenutno sam nezaposlen,balansiram izmedju vojske i posla. Privlaci me pomisao o radu za normalnu/stimulativnu placu (bez famoznih naloga i inih pizdarija) u normalnoj (koja odudara od Hrvatskog two-man projekta) tvrtki koja se bavi razvojem aplikacija na linux/unix platformi i lagano padam u depresiju. Zbilja mi se ne svidja win api.



Moze li se ovo preseliti i na mailing listu?


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 10:06:27  Izmjenjeno: 25.11.2002 10:06:27
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: vuk
Ne znam da li i kako navedene tvrtke surađuju s LUG-ovima?! Jasno da LUG ima nešto malo veći kredibilitet od tebe kao anonimnog pojedinca ali mislim da je to nedovoljno.

Hrvatska nije zanimljiva zapadu kao izvor radne snage jer mu je preskupa, imaš puno jeftinijih tržišta. Ja sam radio u jednoj međunarodnoj firmi koja je imala podružnicu u ZG-u i kad je kupila kamp s developerima na Baliju nama (i Česima i Rumunjima) su dali otkaze.

Naša je šansa da napravimo neki proizvod koji će biti interesantan zapadu, koji će se tamo moći prodavati. Treba istražiti mogućnosti i vidjeti što nedostaje i onda krenuti tim putem. Jasno je da za velike projekte treba dobro financijsko zaleđe koje ćeš kod nas teško naći.


Btw, što fali projektima koji se rade s malim brojem ljudi? Ja sam radio i na malim i na velikim projektima i nekako su mi ovi mali draži. Kod velikih timova uvijek imaš konje koji vuku za one koji statiraju. Pitanje je samo koliki je omjer među njima.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 12:32:43  Izmjenjeno: 25.11.2002 12:32:43
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: Lethe
Nadam se da mali znaci do deset ljudi na projektu. Nemam nista protiv takvih projekata, no isto tako ne zelim raditi u tvrtki od dva zaposlenika gdje nisam siguran da li cu imati posao sljedecih mjesec dana jer ne znam hoce li itko kupiti proizvod, da li ce doci isplata, ako danas radim ovo, sto cu raditi sutra i slicna debilna pitanja koja se pocnu postavljati onog trena kad firmu stisne financijski skripac. Promatrao sam tu stranu medalje i ne svidja mi se.


IMHO, na opcenitom desktop trzistu nemas sto traziti sa novim software-om ukoliko ne smislis nesto revolucionarno. S druge pak strane ne mozes izaci na strano trziste s gotovim proizvodom, sve da znas sto se trazi ukoliko taj proizvod nisi spreman razvijati par mjeseci i objesiti zube na klin.


Btw. Gdje si ti sad? (moze na mail


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 2:36:33  Izmjenjeno: 26.11.2002 2:36:33
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: vuk
U firmi s dva zaposlenika ali sve više razmišljam da postanem slobodni strijelac, najamnik.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 11:19:01  Izmjenjeno: 25.11.2002 11:19:01
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća

Vrlo mi je žao, što već i sâmi linuksaši ― koji bi po logici stvari prvi trebali shvatiti poruke iz sadržaja članka ― površnim čitanjem i bez dovoljne analize iznesenih teza odmah odbacuju ne samo njegovu formu ali čini se i sadržaj.


HULK i njegove stranice trenutno ne vidim samo kao mjesto susreta (za sada na žalost još uvijek malobrojnih) individualnih korisnika, već i polaznu točku za intenzivnije informiranje pa i prosvjećivanje naše javnosti ― od mladog pučkoškolca pa sve do visokih državnih činovnika i gospodarstvenika zaduženih i ovlaštenih za IT-pitanja u svojim sredinama.


Iako se to možda po koječemu možda i ne bi dalo zaključiti, HULK je prije svega nacionalna a ne lokalna udruga, koja bi se svojim djelovanjem u puno većoj mjeri, energičnije i kontinuiranije morala otvoriti i usmjeriti prema javnosti i tisućama potencijalnih korisnika.


Nije potrebno imati diplomu ekonomskog ili nekog drugog fakulteta, pa shvatiti poruke, koje sam putem napisa pokušao posredovati čitatelju sa željom, da se isti malo zamisli, sâm za sebe pokuša pronaći neke odgovore i sâm dođe do odgovarajućih zaključaka:


― mi smo mala, i u mnogo čemu, pa tako i u informatičkom/linuksaškom pogledu nedovoljno razvijena zemlja
― informatika pa tako i GNU/Linux imaju i svoje gospodarske, društvene i političke aspekte, na koje sam u članku nastojao upozoriti; što je u iznesenom netočno, promašeno, preopćenito, nejasno?
― država i tvrtke s preko 12 mrd. dolara samo vanjskih dugovanja nemaju pravo a nisu ni u mogućnosti tek tako trošiti novce za kupovinu proprijetetnih softverska rješenja, već su dužni predhodnom stručnom analizom odgovoriti na pitanje, mogu li se konkretne informatičke potrebe zadovoljiti na jeftiniji način
― što reći o grotesknosti i perverznosti situacije, da si činovnik/namještenik jedne visoko zadužene države/grada/ustanove/tvrtke koristi apsolutno najskupljim softverskim rješenjima koja se na tržištu uopće može naći; zar je doista svejedno, što se sav taj luksuz plaća novcima nerijetko osiromašenih poreznih obveznika/poduzeća; konkretno, prilog upozorava, da primjerice stečajni ili bio koji drugi upravitelj tvrtki kao što je recimo Željezara Sisak mora pri potpisivanju naloga/odobrenja za nabavku softvera (kao i svega ostalog) biti odgovorno siguran da nema drugih, jeftinijih solucija od one koja mu je predložena za nabavku; tvrtka/ustanova/grad/država u takvoj materijalnoj situaciji pri kupovini nužno potrebnog automobila (vjerojatno još i na kredit) isto tako neće, ne može i ne smije kupiti Mercedes 500 SL, pa makar možda i bio bolji bolji od Volkswagena.
― HULK nije komercijalna consulting tvrtka već interesna udruga. Ja nisam IT-stručnjak a nemam ni bilo kakve ovlasti ili plaću za izradu rješenja namijenjenih pojedinim tvrtkama i/ili ustanovama; kakvi su to konkretni prijedlozi koji se onda ovdje očekuju?
― prilog nema namjeru ikome sugerirati, kako je neki OS jednoznačno bolji/lošiji od drugoga; osobno za takove izjave nisam ni kvalificiran ni zadužen a ni plaćen
― istina, HULK-ove stranice (na žalost) nisu previše frekventirane ali su zato javne, a ja nemam ništa protiv ako sadržaj i poruke članka prenesu drugi zainteresirani mediji; ako ništa drugo, nitko ne može kasnije tvrditi, kako udruga nije upozoravala i nudila rješenja
― sve što sam za početak želio saopćiti, piše u članku; neupućeni/nestručni poslovni ljudi se o pojedinostima mogućnosti prelaska na racionalnije/jeftinije/djelotvornije sustave mogu dodatno informirati iz drugih izvora (ja sam naveo četiri relevantne poveznice); za svrsishodnije držim ipak, cijelu stvar prepustiti vlastitim ili sa strane angažiranim stručnjacima, koji bi znali procijeniti najpovoljnije i najprimjerenije mogućnosti
― osobno sam vrlo razočaran pa i pogođen izostankom svijesti o važnosti iznesene problematike te odgovarajuće javne diskusije i (po mom mišljenju) kratkovidnošću dijela dosadašnjih komentara; očito se čeka, da netko drugi o tome razbija glavu i da vrijeme ili netko drugi i dalje proizvoljno nameću svoja rješenja, a mi ćemo se kao i do sada samo pasivno i u čudu pitati, kako to samo oni drugi uspijevaju


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 12:47:00  Izmjenjeno: 25.11.2002 12:47:00
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: Lethe
Ne znam zbog cega bi bio razocaran. Ne smatram da sam te popljuvao ili da nisam shvatio poantu. Ono sto sam zelio svojim odgovorom naglasiti jest cinjenica da konkretni brojevi i primjeri fale (a fale). Ne mozes doci ikome u vladi ili nekoj tvrtki izverglati kako trose tvoje pare uzalud, ne dati konkretne brojeve, procjene, analize i ocekivati da te shvate ozbiljno.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 13:29:47  Izmjenjeno: 25.11.2002 13:29:47
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Obratno, dragi prijatelju! Vlada ili tvrtka moraju znati zašto i za koliko je kupljeno rješenje bolje i jeftinije od ostalih!


U zemljama s daleko većom kulturom trošenja tuđih novaca postoje kontrolne instance za nadzor i udruge platiša poreza te interesne udruge građana (kao što je primjerice HULK), koje se ne daju prevesti žedne preko vode.


U tvrtkama nadzorni odbori, povjeritelji (dakle svi oni kojima poduzeće duguje novce) i/ili primjerice prisilni upravitelji mogu u krajnjem slučaju protiv odgovornih za olako trošenje novaca nesolventnih/neprofitabilnih poduzeća podnijeti zahtijev za krivično gonjenje, pa sud temeljom obrazloženja okrivljenog odlučuje je li odluka bila opravdana ili ne.


Kakve bi to brojke trebalo vladi podnijeti?


Oni znaju koliko plaćaju za pogon jednog stolnog računala (kakvih ima u njenom vlasništvu na tisuće). Neka ih licenca po računalu s Windowsima i Wordom stoji recimo SAMO 2000 kn, mora se postaviti pitanje, zbog čega su odbačene i koliko bi stajale ostale neprihvaćene ponude.


Razočaran i pogođen sam tolikom ravnodušnošću već i samih linuksaša (kako onda ostalima objasniti vezu između GNU/Linuksa i proračunskih manjaka nekog poduzeća ili države?) a ne kritikama na moj osobni ili na račun priloga.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 13:21:32  Izmjenjeno: 25.11.2002 13:21:32
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Ajme, al' te ide govorancija, i to s naglasešeno složenim rečeničnim konstrukcijama... Jesi u nekom prethodnom životu bio političar?!?

Ne razumijem što ti sad očekuješ nakon svog teksta? Da sve to mi nismo znali, nego da smo sad prosvijetljeni i da se nas 150 tisuća okupi na Jelačić placu? Što si ti OSOBNO napravio u smislu ovoga što pišeš? Pitam ozbiljno, ne provociram.

Svi mi ovdje to što ti pišeš jako dobro znamo. Svatko od nas to na svoj način lokalno promovira, argumentira na predavanjima koja se održavaju, ali HULK nema te snage da ide pred Vladu ili HUP s takvim proglasom, a da bude ozbiljno shvaćen.

Treba nam: više firmi za Linux podršku, kritična masa referentnih poslovnih korisnika, jaki HULK s pokojim profesionalcem od 30+ godina u njemu. Kad to bude, onda možemo ići pregovarati s bilo kim.

Dotle radimo mic po mic, i ne žurimo se sramotiti.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 14:20:04  Izmjenjeno: 25.11.2002 14:20:04
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Ako sam dobro shvatio, Tvoja poruka glasi: možda i jeste tako kako pišeš, ali ne filozofiraj, šuti i čekaj bolja vremena...


Tko šuti, taj i suglasi.


Što sam ja OSOBNO učinio?


Pa, najprije sam se zapitao, mora li sve tako biti kao što jeste ili ima i drugih mogućnosti. Zatim sam si uzeo vremena i pokušao i druge (posebno one koji su po tvrtkama i javnim/državnim uredima redovito i dobro plaćeni da o tome razmišljaju) upozoriti na takva moja gledišta.


Za to čak niti ne moram biti korisnik Linuxa ili stručnjak-informatičar, već samo građanin s vlastitim razumom.


Brojka u svijetu poznatih tvrtki i država koje već odavno koriste GNU/Linux je dovoljno referentna za javni upit i prosvjed udruge (dakako - bar za početak - ne na Jelačić placu, već putem glasila) zbog nepotrebnog bacanja novaca kroz prozor.


Tako, kako je inozemnim tvrtkama plaćala za proprijetetna rješenja, vlada i tvrtke su - u nedostatku zadovoljavajućih domaćih ponuda - mogle angažirati inozemne ponuđače i za uvođenje GNU/Linuxa.


Ne znam samo, što bi HULK pri tom trebao stručnjake i što bi s njima kod vlade radio?


Što sam još očekivao pri objavljivanju članka?


Paaa..., da će se možda netko pronaći i reći: "Ima tu nešto istine. Ja suglasim sa sadržajem priloga! Idemo nešto poduzeti."


Ja sam neke svoje stavove iznio, pa ako su pogrešni i neprihvatljivi (bar na ovom mjestu i ovoj sredini) nastojat ću ih ubuduće sačuvati za sebe, te pričekati da HULK ojača i dođu stručnjaci.


Do tada si mogu kratiti vrijeme trivijalnostima iz života vlastite i zanimljivostima iz djelatnosti stranih GNU/Linux zajednica.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 15:56:07  Izmjenjeno: 25.11.2002 15:56:07
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Tko je rekao da Hulk treba stručnjaka? Rečeno je da treba starijeg profesionalca, tj. čovjeka koji će biti profesionalno zaposlen u Hulku i kojemu će biti jedini i glavni posao koordinacija Hulka i promocija Linuxa. Sada Hulk amaterski vode golobradi mladići koji idu u srednju školu ili studiraju. Zašto stariji? Zato što ovi mladići od 20 i par godina, uza svo znanje, nemaju autoriteta stati pred ljude od 40+ godina u firmama ili 60+ u Vladi.

I nitko nije rekao da treba šutjeti i čekati. Svi mi na svoj način radimo, promoviramo Linux, širimo krug korisnika. Samo kažem da se ne može takva revolucija raditi preko noći. Između krajnosti, šutnje i vikanja, ima mjesta i za normalan govor.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 3:02:01  Izmjenjeno: 26.11.2002 3:02:01
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: vuk
Ja ne bih rekao da Hulk vode srednješkolci i studenti, mislim da je malo golobradih a na kraju krajeva zašto netko od 20 i nešto godina ne bi imao dovoljno autoriteta?

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 3:52:41  Izmjenjeno: 26.11.2002 3:52:41
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Autoritet s 20 godina?!? To je bio možda Boban za nogomet, ili Janica za skijanje. On može doći da neki IT skup i pričati, i onda će imati rezultata, ali ne i sa prosječnim direktorom prosječne hrvatske firme.

Nije problem u momku, može on biti genije. Problem je u onom drugom, s druge strane stola. Sjedni ti za stol s nekim tukcem od 4, 5 ili 6 banki, koji sa srednjom školom i 20+ godina staža misli da sve zna i da ti može bit tata, pa ti njega ubijedi u bilo što. On _po defaultu_ tebe neće shvatiti ozbiljno, ma koliko se ti trudio i _koje god_ argumente ili cifre predočio. Klimat će glavom kao da sve razumije, potapšat će te po ramenu, reći će ti "svakako ćemo ti se javiti", a nakon što otiđeš reći će kolegama "dobar dečko, bit će nešto od njega". I ostat će po starom. Doživljeno, i osobno i kolege.

Nisu svi direktori takvi, ali da ih ima - ima ih. Moje iskustvo govori da kad god se ide nekome nešto nuditi na silu, bez da je taj bilo što pitao ili tražio, to je osuđeno na neuspjeh. Tek kad taj isti direktor dođe i _traži_ uslugu, onda se drugačije priča.

Kad 5+ firmi oko njega i s kojima radi bude imalo Linux, onda će on _sam_ tražiti onog klinca koji mu je spominjao "tu riječ".

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 2:20:28  Izmjenjeno: 27.11.2002 2:20:28
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Iz ovih razloga:
1. nisi imao vremena niti uvjeta prakticno raditi
2. nisi u mogucnosti sagledati vise aspekata jednog problema (ne znas koji su aspekti)
3. euforija 20+ osobe zbog pokretanja MSoffice-a pod Wine-om je sasvim nedovoljna
4. poznavanje raznih vrsta aplikacija je vazno ali nije i odlucujuce
5. nisi dovoljno dugo uporan u tome sto radis
6. imas dovoljno avanturistickog duha i nedovoljno upornosti i zrelosti da za 2 mjeseca od svega toga odustanes (naravno kad uzmes neku sitnu lovu i kupis si auto) po cijenu da sve propadne jer se tebi vise to ne radi
7. procitaj u rjecniku sto znaci autoritet
8. pitaj starije kako se stjece autoritet
9. sto mislis koliko dugo covjek treba biti ustrajan u necemu da bi bio autoritet (zar samo 2.-3. godine???)
10. Mozes izaci sa fakulteta i misliti da si spreman za sve izazove i da znas sve sto ti je potrebno u zivotu ali GRIJESIS

Zbog svih ovih navedenih razloga nije moguce da osoba 20+ bude autoritet (osim mozda onim mladjim od 20). Potrebno je da radi ono sto mu stariji i iskusniji kazu pa makad oni poznavali i manje aplikacija, ili cak uopce ne poznavali linux. Ako budes dovoljno uporan, strucan i posten mozda postanes autoritet o cemu opet neces odluciti ti.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 3:54:49  Izmjenjeno: 27.11.2002 3:54:49
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: ivoks (ivoks at grad dot hr) (http://master.grad.hr/ivoks)
--quote--

3. euforija 20+ osobe zbog pokretanja MSoffice-a pod Wine-om je sasvim nedovoljna

--quote--

pa nije valjda da se ovo odnosi na mene? :))

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 6:45:19  Izmjenjeno: 27.11.2002 6:45:19
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Niti slucajno.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 16:31:15  Izmjenjeno: 25.11.2002 16:31:15
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Manje priče, a više rada, i to ne na promašenim i trenutno nebitnim segmentima kao što su prevođenje dokumentacije i sučelja samog OS-a, već na fundamentalnim problemima koji koče Linuxov prodor u tržište kvalitetnih i općeprihvaćenih operativnih sustava.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 2:19:52  Izmjenjeno: 26.11.2002 2:19:52
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: nuit
Ovo je genijalno, mi cak i u linux uspijemo ubaciti politiku, prosvjede na trgu, razmisljanja o tome kako bi vlada trebala koristiti linux, da ako ne je jedna "izdajnicka" vlada.
NIje li to samo nista drugo sve ovo jedno veliko
#$@%#%%%nje i izgovori za vlastiti nesposobnost ?
Iskreno receno Zaboli me neka stvar dal ce vlada koristiti linux ili ne, dok oni to shvate da se moze i drugacije nego s M$ proci ce puno vremena, a mislim da imaju i neke malo vaznije probleme nego dal ce koristiti M$ ili Linux, Linuxoim se bavim zato sto me interesira, jer mi je zabava, hoby,itd.. i zato se s njim bavim,a da se i zaraditi s njim.
Da je linus radeci Linux kernel kao prvo pitanje samom sdebi postavio .. "hoce li to koristiti finska vlada" ne vjerujem da bi smo ikad imali linux.








Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 2:40:53  Izmjenjeno: 26.11.2002 2:40:53
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: vuk
Gle, mene brine (ne jako, ali..) da li će vlada na informatizaciju potrošiti 100M kn od kojih će dobar dio otići van ili će potrošiti 50M kn, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i sva lova će ostati ovdje.

Zašto bi me to trebalo brinutu? Zato jer je tu utrošena lova poreznih obveznika a to je na kraju krajeva naša lova a ne vladina lova. I imamo pravo pitati što se radi s tom lovom.

Tako bi to trebalo biti, ali u praksi...


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 2:53:17  Izmjenjeno: 26.11.2002 2:53:17
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: nuit
tjo, mislim da bi te to trebalo za sada najmanje brinuti, postoji ono "Think global Act local" u prijevodu.,, a s kojim bi ti konjem u utrku.
Kaos koj vlada u vladi je takav da tamo postoje ljudi koji se neznaju ni "potpisati" a ne sta je to linux, kam se pali kompac, a misha jos zovu miskec i razmisljaju o tome dal ga treba nahraniti.
Nebitno, lova poreznih obveznika se troshi i troshi i trosit ce se bez obzira ( za sada ) na tvoje misljenje. da 100M Kuna, he he .. to je sitnica. Ako se zeli na neki nacin skrenuti paznja na Linux, da to postoji i da to nije nesto sto se jede, onda se treba shodno i tome nesto uciniti, od niceg ne dolazi nista.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 17:00:02  Izmjenjeno: 26.11.2002 17:00:02
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)
Dio komentara ostavlja vrlo neugodan i negativan dojam, kako o pojedinim članovima tako i o Udruzi.


Neki su se u cijelosti udaljili od naslova i sadržaja predmetnog članka i okrenuli osobnim problemima. Stječe se dojam, da članstvo nije ni voljno ni sposobno (pokušati) shvatiti a kamo li razmotriti, raspraviti i sa svog gledišta odrediti ulogu, položaj i prednosti GNU/Linuxa u ovoj zemlji i za ovo društvo.


Nazori o mom prilogu se daju sublimirati na "...nista drugo sve ovo jedno veliko #$@%#%%%nje i izgovori za vlastiti nesposobnost ? Iskreno receno Zaboli me neka stvar dal ce vlada koristiti linux ili ne..." i "... ( genitalno) ...".


Dotični korisnik pri tom nije objasnio, kakve to on sposobnosti i nastojanja (osim svog kućnog odgoja i uglađenog riječnika) unosi u hrvatsku Udrugu i Zajednicu korisnika Linuxa.


Ako ga neki aspekti GNU/Linuxa u hrvatskom društvu ne interesiraju mogao je prostote zadržati za sebe; ako pak s iznesenim nazorima ne suglasi, neka nas nekim člankom pouči kako i gdje on vidi mogućnosti konkretne primjene GNU/Linuxa u našoj Domovini.


Drugima su pak (uprkos srednješkolskom i akadamskom obrazovanju rečenice prekomplicirane za shvatiti, ispolitizirane (politika=vještina organiziranja države i/ili društva), a sam članak suvišan, promašen, glup itd., itd., itd...


Iz statuta udruge (koji na žalost nisam čitao, jer ga nisam mogao pronaći) te iz javno (ne)iznesenih stavova čelništva nisam mogao dokučiti, ima li Udruga uopće ikakve ambicije, ulogu, ciljeve i izrađene konkretne planove djelovanja u hrvatskom društvu i javnosti.


Ako ima, neka nam netko (možda glasnogovornik, predsjednik ili dopredsjednik) malo rasvijetli ciljeve i puteve, kojima bi HULK zapravo htio povesti svoje članstvo i GNU/Linux u ovoj zemlji...


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 18:10:57  Izmjenjeno: 26.11.2002 18:10:57
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Ej, ne mogu više to trpiti...

Ma kome ti soliš pamet?!?!?

Read My Lips: Nikad nisi bio u Hulku (nisi član), nikad se nisi pojavio na nijednom CLUC-u ili DORS-ima (nema te na popisima prijavljenih niti predavača), nikad nisi pomogao organizirati niti jedan skup (INFO, CLUC) ili nastup Hulkovaca (INFO, Oracle Linux Day), nisi nimalo pomogao izradu HRID distribucije, nikad nisi predstavio Linux u nekoj školi, nikad financijski ili materijalno nisi pomogao Hulku, nitko ne zna da si preveo ikoju aplikaciju ili dokumentaciju, ne znamo da si napisao ijedan Free/Open source projekt ili da u nekome sudjeluješ (Seti@Home se ne računa ), nisi napravio ni jedan sadržaj na linux.hr, nikad nisi održao predavanje na temu Linuxa na nekom poznatom skupu u Hrvatskoj (CLUC, DORS, CUC, KOM, CASE, Oracle Linux Day), o tebi vezano za Linux u ni jednim novinama ili časopisu nije napisano ni riječi, nitko za tebe vezano za Linux u Hrvatskoj nije ni čuo, i ti imaš nešto bitno prigovarati entuzijastima koji uzimaju svoje vrijeme školovanja, studiranja, posla i obitelji i sve navedeno rade za Hulk i Linux u Hrvatskoj!?! Argumentiraj mi suprotno, i nabroji TOČNO što si od navedenog napravio! Svi oni iz Hulka su nešto od navedenog napravili, netko više netko manje, a to što ti ne znaš za to je tvoj problem. Srami se!

To što su napravili i te kako pokazuje da znaju što treba u Hrvatskoj napraviti po pitanju Linuxa, da imaju ambicije i ciljeve, ali i da (za razliku od tebe) imaju rezultate. Valjda će biti vremena da netko te rezultate stavi napismeno i na Web.

Ti su ljudi, s obzirom na okolnosti, njihove mogućnosti i financije, napravili STRAŠNO PUNO. Pavlinušiću, Doganu, Košturjaku i drugima (neka mi ne zamjere nespominjanje) treba napraviti SPOMENIK! Ako ti ne vidiš što su napravili, informiraj se prije nego blatiš.

Ti ostavljaš dojam jedne bahate frustrirane osobe koja se stavlja iznad svih ostalih i za koju nitko drugi ništa ne vrijedi, nego sebe nudi kao "spasitelja Hulka i Linuxa u Hrvata". Najozbiljnije, da ti s ovakvim bahatim prosipanjem pameti i ponižavanjem dosadašnjih Hulkovaca dođeš na bilo koje vodeće mjesto u Hulku, istog momenta izlazim iz Hulka i pokrećem novu udrugu. Ako to stvarno želiš, pomogni Hulku na konkretan i konstruktivan način, uz normalnu komunikaciju. U međuvremenu, slobodno registriraj svoju novu Linux udrugu i vodi je bolje. I svi sretni.

Malo osobne skromnosti i više poštovanja prema ljudima koji STVARNO napravili nešto za Linux u Hrvatskoj ne bi ti škodilo.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 18:38:59  Izmjenjeno: 26.11.2002 18:38:59
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
ima li Udruga uopće ikakve ambicije, ulogu, ciljeve i izrađene konkretne planove djelovanja u hrvatskom društvu i javnosti...
...neka nam netko [...] malo rasvijetli ciljeve i puteve, kojima bi HULK zapravo htio povesti svoje članstvo i GNU/Linux u ovoj zemlji...

Ja predlažem da se, povodom ovog nadahnutog prijedloga, čelništvo Hulka što prije sastane i istog momenta proglasi ratno stanje, i objavi ga javnosti, svekolikom pučanstvu, Vladi, Saboru i Predsjedniku.

Koncensusom donesimo odluku po kojom će se svi članovi Hulka maskirati u pingvine, naoružati mačetama i nositi HRID na leđima. Tako pripremljeni krenut ćemo u revolucionarne pohode diljem Lijepe Naše, provaljivat ćemo u sve firme i ustanove, i sve (ama baš sve) servere (pardon, poslužitelje) i desktop (pardon, stolna) računala nafilati (pardon, napuniti) dragim nam Linuxom!

Preživjelu MS gamad koju pohapsimo i poštedimo preobratit ćemo na novu GNU religiju. Tko odbije, dobije Windowse 3.1 EE + Upgrade na Windows CRO XP downloadane drito u mozak, pa neka krepa u velikom BlueScreenOfDead plavetnilu.

Svi pingvini/branitelji uspostavit će sveudiljno jednoumlje, i Republika Hrvatska će se od tada zvati GNU/Hrvatska.

GNU/Hrvatska će takvim blagostanjem postati svjetskom GNU oazom. Stallmana za doživotnog predsj... pardon, root-a Hrvatske, Linusa za premijera, a domazda za kardinala!

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 0:45:55  Izmjenjeno: 27.11.2002 0:45:55
 Re: Anonimnom mučeniku
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

Kao i u prijašnjih par komentara (ne samo) povodom ovoga članka, pisac predhodnih redaka (osobno vrlo jasno prepoznajem konkretnu osobu imenom i prezimenom) svoje "bisere" najviše voli prosipati iz mraka tj. anonimno. No, dobro, i to već govori za sebe...

Za razliku od njega, osobno imam hrabrosti stati iza svakog slova koje sam u svom životu izgovorio ili napisao i snositi za njih posljedice.


Štovani i zaslužni prijatelju!

Obzirom da sam stariji od Tebe - a ne mogu se ni prisjetiti da smo skupa čuvali koze - ne znam od kuda sebi uzimaš pravo i slobodu (osobna "kultura"?) da mi se tako obraćaš?

Pa tako (ako je to već Tvoj stil, a izgleda jeste, pošto Te na to po drugi puta - sada već javno - upozoravam) možeš doma sa svojima razgovarati ali ne u javnosti s Tebi stranim ljudima. Barem ja ne želim i ne dozvoljavam Ti tako što.

Bilo bi lijepo, kada bi nam svima objasnio i razloge a ne samo prividne povode Tvojih - čisto subjektivnih i samo naizgled obrazloženih - napada na mene OSOBNO.

Kako bi bilo da nam najprije javno nabrojiš sve Tvoje zasluge, koje Ti daju pravo da HULK smatraš svojom prćijom, i drugima braniš/dozvoljavaš i postavljaš uvjete za slobodno i javno iznošenje nazora, pri čemu Ti osobno prijedloge Zajednici/Udruzi/pojedncima na ovome mjestu ne po prvi put šalješ anonimno?

Osobno vrlo cijenim jezik jednog Shakespearea, Goethea, Ljermonova, Petrarce, J.J. Zmaja, Čapka..., ali još više volim naš hrvatski jezik jednog Marulića ili Gundulića a prezirem sve one, koji na jednom hrvatskom portalu iz članka namijenjenog hrvatskim čitateljima brišu moju hrvatsku riječ "poveznica" i mijenja je meni i hrvatskom narodu tuđom riječju "link".

Naš narod, jezik i pojedinci su (pre)življavali pokušaje germanizacije, madžarizacije, talijaniziranja (u Tvom su kraju Hrvati desetljećima dobijali debele batine kad bi progovorili hrvatskim jezikom), posrbljivanja, pa se zato nadam da riječ osmišljena našim precima ni sada neće tako brzo i lako nestati, iako nekima (kao Tebi) zvuči eto nekako smiješno...

Zanimljivo, da autoru članka, koji u njemu zahtijeva da se mi Hrvati u Hrvatskoj počnemo koristiti srpskim jezikom nisi uputio niti jedno slovo prosvjeda, a meni Hrvatu koji u Hrvatskoj govori svoj hrvatski jezik to na vrlo pokvaren i podmukao način - ne po prvi put predbacuješ i pokušavaš načiniti predmetom ismijavanja.

Ne sramiš se bar malo?

Ali kad si tako dobar anglističar i ljubitelj engleskog, što bijedo i jadniče ne prevede cijeli tekst na engleski? Onako, da bolje i otmijenije izgleda, a i Tvoji istomišljenici bi Te zacijelo pohvalili...

Takvi karakteri - su ne tako davno - za sitnu paru običavali lakajski služiti raznim tuđinima, ali i to je preživio ovaj naš narod i jezik.

Osobno govorim/pišem na više jezika, ali do trenutka kada i svi ostali ne počnu pisati engleskim, njemačkim, ruskim, francuskim, srpskim, češkim, ili nekim drugim jezikom, u zemlji i državi Hrvatskoj i na hrvatskom portalu ću za obraćanje sunarodnjacima nastojati koristiti mili i prelijepi hrvatski jezik (bar onoliko, koliko ga poznajem).

Kome su pak ova zemlja, ljudi i jezik previše hrvatski, smiješni ili odvratni ima samo dvije mogućnosti: izbrisati Hrvate ili potražiti zavičaj gdje se s njima više neće morati susretati.

Uostalom, ako su hrvatski jezik i izrazi na ovim stranicama nepoželjni, koji je to jezik onda poželjniji? S promidžbom/nametanjem engleskog i srpskog jezika će se posjetitelj stranica prije ili kasnije morati suočiti, ali sve je to nekako poluslužbeno, iako je jedan od tzv. "legendarnih" priloga posvećen upravo tome.

Možda bi bilo bolje službeno obznaniti, nek' je svakome sve jasno. Onda više bar neće biti potrebno - što izravno što neizravno i iza leđa - grubo ismijavati one, koji ne slijede trendove ili jednostavno ne znaju ili ne žele govoriti ni jedan drugi jezik osim maternjeg hrvatskog.

>Ej, ne mogu više to trpiti... Ma kome ti soliš pamet?!?!?"

Tko Tebe sili da nešto trpiš? U čemu to bilo kome, a posebice Tebi "solim pamet", jadniče i mučeniče?

Ja svoje nazore i mišljenje (pa makar i pogrešna) mogu iznijeti, nikome ih ne namećem već samo nudim. Tko ne želi nije primoran čitati ili čak suglašavati. Svatko drugi ima ista prava kao i ja i obrnuto.

Koje su to "...uvrede, podcijenjivanja i blaćenje...", koje sam ja izravno/neizravno uputio u svojim napisima (ili čak i mojim mislima, pošto si očito dobar psihoanalitičar) gg. "...Pavlinušiću, Doganu, Košturjaku i dr."? Do sada mi je to ostalo nepoznato, jer mi nitko od njih na to nije skrenuo pozornost.

Od nabrojane gospode sam - putem el. poruka, obične pošte i ICQ-a - kontakte imao samo s g.Košturjakom (jedan takav susret je bio baš jučer). Budući nikada ništa nije niti naznačio, pitam se kako to, oni uvrijeđeni, poniženi i podcijenjivani a Ti mi se žališ? Govoriš li za njih u svojstvu njihovog tutora, odvjetnika, liječnika ili što?

Zato ih najiskrenije i najuljudnije molim, ako su tako nešto ikada i samo na trenutak primijetili - te naravno ako su uopće za to u stanju - neka mi se s konkretnim navodom bilo osobno (ako je uvreda uslijedila privatnima kanalima) ili (ako je isto bilo izneseno u javnosti) na ovim stranicama javno obrate, a ja ću im se isto tako privatno/javno ispričati i zamoliti neka mi oproste.

>... da ti s ovakvim bahatim prosipanjem pameti i ponižavanjem dosadašnjih Hulkovaca dođeš na bilo koje vodeće mjesto u Hulku, istog momenta izlazim iz Hulka i pokrećem novu udrugu. Ako to stvarno želiš, pomogni Hulku na konkretan i konstruktivan način, uz normalnu komunikaciju...

Ja svoje nazore, upite i prijedloge iznosim javno i transparentno.

Nemam neku funkciju u HULK-u, a ne boj se, iz više razloga nisam do sada nikada ni na trenutak pomislio na tako nešto. Za razliku od Tebe, ja za tako nečim nikada nisam patio a ako bih slučajno jednog dana osjeti potrebu, onda ću biti toliko slobodan pa ću u dotičnoj Udruzi/ustanovi izravno najaviti svoje ambicije.

Anonimna spletkarenja i "kombinacije" su mi ne tuđa, već odvratna. Ja sebe ali i druge osobno cijenim toliko, da si dozvoljavam reći otvoreno što želim reći, bez obzira na posljedice.>br>
Moj angažman je - u okviru mojih skromnih mogućnosti - dobronamjeran i za to ne tražim niti očekujem ikakvu nagradu, osim da mi se uzvrati uljudnim i pristojnim odnosom, upravo onakvim s kakvim se i ja obraćam drugima.

Od meni poznatih ili srodnih osoba (koliko ja znam) nitko ne svraća niti ih zanimaju HULK i njegov portal. Moj posao/obrt/poduzeće - za razliku od Tvog slučaja - nije niti će ikada biti ovisan o mom članstvu ili doprinosu bilo kojoj udruzi, pa tako ni HULK-u. Osim dvije-tr osobe u najbližem srodstvu, nitko vjerujem niti pojma nema da se uopće zanimam za GNU/Linux.

Da nisi možda upravo Ti jedan od onih, koji svoj angažman u okviru i za račun HULK-a nastoje prilagoditi okviru TVOJIH vlastitih potreba i interesa?

Koliko to netko mora napisati knjiga, prevesti dokumenata, održati predavanja itd., itd., da bi u Hrvatskoj udruzi Linuks korisnika smio slobodno postavljati pitanja, raspravljati i iznositi svoje nazore?

Jesi li 100 posto siguran, da ja ništa nisam učinio za ili objavio o Linuxu i/ili OSS? Gdje se na uvid mogu pronaći sabrana djela Tvog genijalnog uma?

Iako nisam član HULK-a, do sada sam darovao 60-70 (na putu su još 30) CD-a izravno HULK-u te sa svojih 150-ak napisa na ovom portalu sam nastojao pripomoći.

Možda je za Tebe to malo, ali za mene - jednog ne-člana - dosta.

U otvorenim i demokratskim sredinama su pitanja o ciljevima i svrsi neke zajednice/udruge/institucije te njihovim statutima ne samo legitimna već i poželjna. Ovo je već drugi put, kako na moje upite takove vrste umjesto odgovorima uzvraćaš napadima, podmetanjima, karikiranim i zlonamjernim tumačenjima moji (ne)napisanih riječi, zlonamjernim sarkazmom i prostaštvom na moj osobni račun.

Zanimljiva i znakovita je činjenica, da čelništvo ove udruge na sve skupa do sada (službeno!) šuti. Previd, zaborav, oportunizam, ignorancija, ili je Tvoj glas i njihov glas...?

Bilo kako bilo, vjeruj mi i upamti što Ti ja kažem - ako Ti to još nitko nije rekao, nastoj da nakon ovoga do toga niti ne dođe:

Dragi moj prijatelju, ne znam tko Tebi dade diplomu inžinjera, ali - sudeći po Tvojim istupima - nisi Ti ni za čobana. Samo su Ti obrtničko/kvazipoduzetnički mentalitet i funkcija u Udruzi prividno malo uzdigli prosjek.

A takvih karaktera sam u svom ne baš kratkom i uvijek lagodnom životu sretao i prečesto, da bih previdio grimasu njihove intelektualne, moralne i ljudske bijede.

Štovani, jadni i izmučeni - a bar za neke i anonimni - prijatelju!

Imaš po mom skromnom mišljenju samo dvije mogućnosti:

Mijenjanj ćud ili se pak bar još malo vježbaj sa svojim partnerima u još učinkovitijoj mimikriji, dvoličnosti, blefiranju, spletkarenju i manipuliranju, kako Te i ova mladež ne bi do kraja pročitala, pa više - Tvojim sabranim djelima unatoč - nećeš imati puno članova ni u ovoj a ni u toj Tvojoj nekakvoj drugoj udruzi.

S unatoč svemu prijateljskim pozdravom

Dominko Aždajić - domazd


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 6:52:52  Izmjenjeno: 27.11.2002 6:52:52
 Re: Replika
Napisao: Gule
Ispričavam se čitateljima i kolegama na ovim prepirkama. Kao što je glasnogovornik reagirao u par navrata u medijima, kao što su bivši čelnici ponekad reagirali na napade, tako sam i ja smatrao da je potrebno adekvatno odgovoriti na prozivanje. U nastavku ću reći što sam htio i mislio, ali nemam namjeru dalje gubiti vrijeme na ovakve rasprave.

> svoje "bisere" najviše voli prosipati iz mraka
> tj. anonimno

Ne, ne skrivam se, uopće nije problem potpisati se. Ne bojim se reći ono što mislim ako imam argumente, a imam ih. Sve što govorim moj je osobni stav, i ne mora se nužno poklapati s stavom udruge i ostalih Hulkovaca. Nemam običaj privatnu mail prepisku davati na sud javnosti, ali ako treba, mogu mailove koje smo davno privatno razmijenili dati na ocjenu čelništvu Hulka.

> Obzirom da sam stariji od Tebe [...] ne znam
> od kuda sebi uzimaš pravo i slobodu
> (osobna "kultura"?) da mi se tako obraćaš?

To što si stariji ne znači da si nedodirljiv, da je ono što kažeš apsolutno točno, da ti nitko ne smije reći u oči ono što misli, i da treba tražiti dozvolu da ti se obrati. Reći ću tebi, a rekao bih i drugome, na način kako sam odgojen i onako kako smatram primjerenim, a ne na tvoj način. Ako se zbog godina smatraš ozbiljnijim, trebao bi imati barem toliko osobne kulture pa ne na taj način prozivati i ponižavati mlađe od sebe. Kad imaš hrabrosti javno prozivati ljude, moraš biti spreman i na adekvatnu povratnu reakciju, bili oni mlađi ili stariji.

> Bilo bi lijepo, kada bi nam svima objasnio i
> razloge a ne samo prividne povode Tvojih -
> čisto subjektivnih i samo naizgled
> obrazloženih - napada na mene OSOBNO

Mislim da je svakome tko je čitao ove romane jasno zašto ti proturječim. Ne napadam tebe osobno, jer te nikad nisam upoznao i meni osobno nisi napravio ništa loše. Napadam i kritiziram tvoje izjave koje idu na račun čelništva Hulka (dakle, i na moj račun) i Hulkovaca, jer me kao kolegu onih koji su pokrenuli i razvili Hulk boli prozivanje njih, a kao član Hulka i jedan od sadašnjih čelnih ljudi osjećam se ponižen i prozvan. Dokle god nisi prozvao čelništvo Hulka, ja sam šutio.

Teško ti je podnijeti kad god ti netko (ne samo ja) uputi neku primjedbu, nakon toga se raspišeš kilometrima o svemu i svačemu, uz vrijeđanje, a u biti ne daš jasan odgovor ili argument. To se vidi i iz više prijašnjih komentara.

> Kako bi bilo da nam najprije javno nabrojiš sve
> Tvoje zasluge

Ja nisam Hulkovcima prigovorio za neaktivnost kao ti, pa ne smatram potrebnim da sebe sada branim nabrajajući svoje doprinose.

Kad smo već kod toga, napravio sam vjerojatno manje nego neki drugi Hulkovci, ali neke stvari sam ipak napravio, koliko sam objektivno mogao. Aktivni članovi Hulka me poznaju i znaju što sam napravio i na čemu trenutno radim, ali ovdje to sada neću nabrajati jer bi to ispala samohvala što ne bi bilo fer prema ostalima. Ali, ako treba, mogu sve navesti. Uskoro je skupština, pa će se vjerojatno očekivati od mene da podnesem izvještaj. Ja sam na to spreman, pa neka me ocijene.

> koje Ti daju pravo da HULK smatraš svojom
> prćijom

?!? Ne smatram, niti to ičim pokazujem. Dopredsjednik sam Hulka i smatram da je moje pravo i obaveza braniti Hulk i Hulkovce, i ničim ne svojatam udrugu.

> i drugima braniš/dozvoljavaš i postavljaš
> uvjete za slobodno i javno iznošenje nazora

Nikome ne postavljam nikakve uvjete, samo očekujem da se kritike argumentiraju, odnosno stajem u obranu svakog neprimjereno prozvanog Hulkovca. Smatram da ostali čelnici i članovi to i očekuju od mene kao dopredsjednika.

> pri čemu Ti osobno prijedloge Zjednici
> /Udruzi/pojedncima na ovome mjestu ne
> po prvi put šalješ anonimno?

?!? Ja sam svoje prijedloge za aktivnosti udruge poslao nekoliko tjedana nakon što sam izabran za dopredsjednika na internu leadership mailing listu, i aktivno sudjelujem na njoj. Ako treba mogu taj tekst javno objaviti. Nitko od užeg kruga aktivnih ljudi nije javno objavljivao svoje prijedloge, nego samo na toj listi, pa sam tako i ja.

> Osobno vrlo cijenim jezik jednog Shakespearea,
> [...] ali još više volim naš hrvatski jezik [...]
> Naš narod, jezik i pojedinci su (pre)življavali
> pokušaje germanizacije, madžarizacije,
> talijaniziranja [...], posrbljivanja
> Zanimljivo, da autoru članka, koji u njemu
> zahtijeva da se mi Hrvati u Hrvatskoj počnemo
> koristiti srpskim jezikom nisi uputio niti
> jedno slovo prosvjeda, a meni Hrvatu koji u
> Hrvatskoj govori svoj hrvatski jezik[...]
> izbrisati Hrvate ili potražiti zavičaj gdje
> se s njima više neće morati susretati

Osobno sam alergičan na takve propovijedi, i to sam ti dao do znanja u našoj privatnoj mail prepisci. Svaki od nas je za sebe najveći Hrvat, najviše voli svoju domovinu i svoj jezik. Ali kad se u običnim raspravama o Linuxu i Hulku počne netko pozivati na svoje domoljublje i hrvatstvo, a istovremeno to drugima osporava, to smatram čistim politikanstvom i ne želim raspravljati.

> ako su hrvatski jezik i izrazi na ovim stranicama
> nepoželjni, koji je to jezik onda poželjniji

Ma daj... Svi znaju da hrvatski infomatički rječnik nije standardiziran, niti je jednoznačno i usaglašeno definiran, i stoga široko prihvaćen, pa se u praksi koriste svašta - malo prijevodi, malo udomaćene tuđice. To se vidi u časopisima, knjigama i novinama. Tome se priklanjam i ja, i ne osjećam se manjim domoljubom zbog toga.

> Ali kad si tako dobar anglističar i ljubitelj engleskog,
> što bijedo i jadniče ne prevede cijeli tekst na engleski?
> Onako, da bolje i otmijenije izgleda, a i Tvoji
> istomišljenici bi Te zacijelo pohvalili

Svašta. Pa valjda je ljudima jasno da je brzina jedini razlog objave onog članka na engleskom. Ako je neka vijest vrlo zanimljiva ja ću je jednostavno sa copy/paste baciti na linux.hr da ljudi budu što prije informirani, a engleski toliko znaju da mogu razumjeti gotovo svi posjetitelji. Na kraju krajeva, članak je naknadno i preveden. Nema to veze s ljubljenjem ovog ili onog jezika, niti su ovo Narodne novine RH, nego ima veze s ekspeditivnošću. Ja se ne osjećam manjim Hrvatom zbog toga, ne smatram da to zatire hrvatstvo na ovim područjima (da si bio na nekom savjetovanju, vidio bi koliko ima engleskog), a ako to tebe vrijeđa to je tvoj problem.

> [...] Pavlinušiću, Doganu, Košturjaku [...]
> nitko od njih na to nije skrenuo pozornost

Poznavajući ih, ne čudim se, jer ne žele raspravljati na taj način. Svjesni su što su napravili za Hulk i već su postali imuni na prozivke. U pravilu se ni ja ne upuštam u rasprave, ali ti si za moj pojam malo pretjerao, i to ne prvi put. Ako se žele javiti i budu imali vremena, neka.

> Koje su to "...uvrede, podcijenjivanja i
> blaćenje...", koje sam ja izravno/neizravno
> uputio u svojim napisima

To je bilo sljedeće:

1) Dio komentara ostavlja vrlo neugodan i negativan dojam, kako o pojedinim članovima tako i o Udruzi
2) članstvo nije ni voljno ni sposobno (pokušati) shvatiti a kamo li razmotriti, raspraviti i sa svog gledišta odrediti ulogu, položaj i prednosti GNU/Linuxa u ovoj zemlji i za ovo društvo
3) nisam mogao dokučiti, ima li Udruga uopće ikakve ambicije, ulogu, ciljeve i izrađene konkretne planove djelovanja u hrvatskom društvu i javnosti
4) neka nam netko (možda glasnogovornik, predsjednik ili dopredsjednik) malo rasvijetli ciljeve i puteve, kojima bi HULK zapravo htio povesti svoje članstvo i GNU/Linux u ovoj zemlji

Meni je to bilo dovoljno da se osjetim prozvanim osobno i u ime druge.

> mogu se ni prisjetiti da smo skupa čuvali koze
> bijedo i jadniče
> jadniče i mučeniče
> tko Tebi dade diplomu inžinjera
> nisi Ti ni za čobana
> Štovani, jadni i izmučeni
> A takvih karaktera sam [...] sretao i prečesto, da bih previdio grimasu njihove intelektualne, moralne i ljudske bijede
> Takvi karakteri - su ne tako davno - za sitnu paru običavali lakajski služiti raznim tuđinima, ali i to je preživio ovaj naš narod i jezik
> mogao je prostote zadržati za sebe

Mogao si ti prostote za zadržati za sebe, umješto što drugima to govoriš. Ovo je ispod svake ljudske razine, i više govori o tebi nego o meni. Ni ja niti itko drugi tebe nije tako nisko vrijeđao. Ako je takav način komuniciranja karakterističan za tvoje godine i ozbiljnost koju naglašavaš, onda nećemo pričati. Kad nemaš argumenata, onda prostačiš i vrijeđaš.

> Nemam neku funkciju u HULK-u, a ne boj se, iz više razloga nisam do sada nikada ni na trenutak pomislio na tako nešto. Za razliku od Tebe, ja za tako nečim nikada nisam patio
> Da nisi možda upravo Ti jedan od onih, koji svoj angažman u okviru i za račun HULK-a nastoje prilagoditi okviru TVOJIH vlastitih potreba i interesa

Nevjerojatno. Da nije nisko, bilo bi smiješno. Niti sam takav tip, niti sam patio za time, niti sam tražio mjesto dopredsjednika. Kad si već povukao ovu temu, znaj: mene su pitali bih li prihvatio mjesto dopredsjednika, i to bivši čelnici osobno. Isprva nisam to htio prihvatiti, jer sam rekao da stanujem daleko od Zagreba, da imam obitelj i firmu, i da ne bih mogao dovoljno vremena posvetiti Hulku i putovanjima u Zagreb. To im nije smetalo, nego su po prvi puta namjerno htjeli imati u čelništvu upravo nekoga tko se komercijalno bavi s Linuxom. I meni je bila čast da su me predložili, i na skupštini izabrali.

> Moj posao/obrt/poduzeće - za razliku od Tvog slučaja - nije niti će ikada biti ovisan o mom članstvu ili doprinosu bilo kojoj udruzi, pa tako ni HULK-u
> Da nisi možda upravo Ti jedan od onih, koji svoj angažman u okviru i za račun HULK-a nastoje prilagoditi okviru TVOJIH vlastitih potreba i interesa

Opet naprije nisko, a onda smiješno, i samo govori koliko me ne poznaješ. Ja se Linuxom komercijalno bavim oko 5 godina, i tada nisam ni znao za Hulk, niti znam je li uopće postojao. Bio sam dovoljno lud da uđem u rizik da se kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj idem još tada komercijalno baviti Linuxom. Jedno vrijeme bilo nas je u firmi čak i 5 djelatnika i ne vidim teoretskog načina po kojem bih ja u takvoj firmi imao direktne koristi od Hulka. Praktično sve korisnike koje imam dobio sam prije nego sam postao dopredsjednikom. Od tada imam jedino više kontakata s novim ljudima, ali ne znam da sam ijedan posao dobio na račun mjesta u Hulku, nego samo na preporuku kolega koji me znaju. Dapače, kad direktoru neke firme spomenem Hulk, to mi je ponekad otažavajuća okolnost, ali takve slučajeve ignoriram. Neskromno smatram da sam svojim nastupima, donacijama, besplatnim predavanjima i u ime Hulka koja sam držao, na neki način doprinio Hulku i Linuxu u Hrvatskoj.

Ti mene nisi izabrao, pa tebi nemam niti zašto polagati račune. Oni koji su me predložili i izabrali, aktivni Hulkovci, oni koji prate i znaju što sam sve radio tijekom ovih godina, neka procijene i odluče. Ukoliko smatraju da nisam ničime pridonio Hulku i Linuxu u Hrvatskoj, da sam mjesto dopredsjednika ijednom iskoristio za svoje interese, da sam krivo postupio u ovoj raspravi s tobom, neka odluče na skoroj skupštini hoću li ostati na tom mjestu ili će me maknuti. Ako me smijene, bez prigovora ću se povući.

Ivan Guštin (nickname Gule), dopredsjednik Hulka

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 4:09:25  Izmjenjeno: 27.11.2002 4:09:25
 Re: GNU/Linux je tu (i) za hrvatska poduzeća
Napisao: ivoks (ivoks at grad dot hr) (http://master.grad.hr/ivoks)
Hej, društvo... Neću ulaziti koje koga, čime i što, ali mislim da ste malo pretjerali.

Svatko ima svoje ideje i poglede na život. Svatko se za te ideje bori ili ne bori na vlastiti način.

Ne morate se slagati s tuđim mišljenjem, ali budite fer i poštujte ga.

Nećemo ništa napraviti ako ćemo se međusobno svađati.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS