Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
14 korisnika je online (6 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 14

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
LasTTuesday : LasTTuesdaY: Narodne Novine vs. OpenSource ->Dobrica Pavlinusic
Poslao Anonimni majstor on 26.03.2002 14:09:36 (2961 Čitanja)
LasTTuesday

Odobrio: zblace. Napisao: zblace.
Evo sta moze real-time publishing... event se iza mojih ledja sprema a ja ga najavljujem jer je Dobrica ocito bio preskroman najaviti diskusiju i svoju prezentaciju... tj. kako je vratio pretrazivanje HR zakona u public access, konkurirajući onom koji NarodneNovine naplacuju.

16. srpnja 2001. HrOpen, Hrvatski forum korisnika otvorenih sustava izdao je Priopcenje za javnost u kojem ostro osudjuje odluku Narodnih novina.
Od 17. srpnja 2001. onemoguceno je besplatno pregledavanje Narodnih novina na Internetu odnosno pregledavanje je omoguceno samo korisnicima koji se upiu i doznace pretplatu od 850 kuna godisnje.
24. srpnja Nevladina udruga GONG poslala je prosvjed Narodnim novinama s molbom da i dalje omogucavaju gradjanima besplatan pristup svojim stranicama, a s obzirom na to da se jedino u Narodnim novinama nalaze svi propisi koje izdaje RH. Time je prema misljenju GONG-a ugroena pravna sigurnost gradana i znatno oteano informiranje o pravima i obvezama gradana utvrdenima Ustavom i zakonima.
31. kolovoza - Udruga GONG priopcila je da je izradila Web stranicu pod nazivom Novine narodu, na kojoj se nalaze svi pravni propisi doneseni u Hrvatskoj od 1990. do danas, isticuci da sve zainteresirane osobe imaju mogucnost besplatnog pristupa, pretraivanja i koritenja tekstova pravnih propisa sa te stranice.
15. rujna 2001. Narodne novine su nakon javne reakcije ipak omogucili besplatan pristup svojim stranicama, ali su zadrzali placanje u slucaju pretrazivanja.
GONG je na svojim stranicama ostavio pretrazivac. 28. sijecnja 2002. Dobrica Pavlinusic, istaknuti clan hrvatske Linux zajednice, pokrenuo je Open source (otvoreni kod) projekt NN: pretrazivac za hrvatski jezik. Dobrica je koristio vec postojece Open source projekte i napravio izvrstan pretrazivac, a pri tom je vazan dio projekta vracen Open source zajednici na nacin da je na CPAN-u, bazi Open source modula za programski jezik perl, moguce skinuti i besplatno koristiti Dobricin modul Lingua::Spelling::Alternative. To je dokaz kako kvalitete Dobricina rada, tako i uspjesnosti Open source modela i kulture nesebicne razmjene informacija.
pogledajte dobricin rad, Gong,priopcenje hrOpena i nemojte gledati Narodne Novine

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.03.2002 15:01:34  Izmjenjeno: 26.03.2002 15:01:34
 Re: LasTTuesdaY: Narodne Novine vs. OpenSource ->Dobrica Pav
Izgubili ste moju podrsku.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.03.2002 16:23:56  Izmjenjeno: 26.03.2002 16:23:56
 Re: LasTTuesdaY: Narodne Novine vs. OpenSource ->Dobrica Pav
Dobrica je faca, sa ili bez tvoje podrske.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.03.2002 16:29:41  Izmjenjeno: 26.03.2002 16:29:41
 Re: LasTTuesdaY: Narodne Novine vs. OpenSource ->Dobrica Pav
HrOpen - udruga sa 3 clana. Ja vjerujem da je to preduvjet za polaganje nekih ispita na fax-u. Svojevremeno sam i ja bio clan, pa me gazda (prof. s etf-a) tako nasmijao kad mi svojevremeno prije 5-6 godina rekao da je JAVA jako dobro kod njih cuvani projekt i da to ne moze svatko vidjeti. Kome je uopce stalo do njihovih priopcenja.
GONG - besposlen pop i jarice krsti. Da necemu vrijede radili bi. Clanstvo im u prosjeku ispodprosjecne inteligencije. Njihovo priopcenje zasigurno privuce paznju tuceta njihovih vjernih clanova.
Narodne novine - poduzece u drzavnom vlasnistvu. Direktor bi najradije da nije direktor a placa da redovno dolazi. Nema muda izreci stav i iza njega stajati. Koji bi to prosjecan poslovni covjek dozvolio da ga ovi dvoje gore navedeni i s kojim argumentima prisile da promijeni misljenje???
Autor pretrazivaca jedina je svijetla figura u ovoj vasoj prici. Jadan ne zna sa kim ima posla. A nije bas niti najiskusniji u tome sto propovijeda, i radi sudeci prema njegovom djelu. Ukratko drugovi pusiona je to. Inace nek mi neko objasni koji je cilj svega toga. Meni to nije jasno. Onaj besplatni dio narodnih novina je sasvim dovoljan za pretrazivanje. Nemojte mi samo reci da zelite pritisnuti onog jadnog direktora da otkupi od vas program, ili mozda jos bolje prisiliti nekog u Vladi da vas angazira na nekom slicnom poslu?

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.03.2002 3:21:27  Izmjenjeno: 27.03.2002 3:21:27
 Re: LasTTuesdaY: Narodne Novine vs. OpenSource ->Dobrica Pav
Jel radman iz ms-a jos uvijek u upravnom odboru gonga?
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS