<i>Mandrake</i> i <i>cluster</i>i

Nadnevak 31.10.2002 23:56:53 | Tema: Mandriva

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Iako su se GNU/Linux-clusteri već poodavno iskazali kao vrlo djelotvorna, pouzdana i jeftina zamjena visoko učinkovitim, ali i strašno skupim veleračunalima, ipak njihovo sastavljanje i upravljanje još uvijek predstavlja poprilično složen i zahtjevan poduhvat...


Nazora, da to i ne mora baš tako biti je ? među ostalima ? i francuski distributor MandrakeSoft, koji je skupa sa jednim vrsnim specijalistom za poslužitelje, tvrtkom Bull, i skupinom znanstvenika Politehničkog zavoda u Grenoblu razvio i www.mandrakesoft.com/company/press/pr?n=/pr/ products/2398">najavio izdanje nove Linux-clustering distribucije nazvane "CLIC".

Projekt je financirao francuski Réseaux National de recherche et d'innovation en technologiques logicielles (Nacionalna mreža za istraživanje i inovaciju softverskih tehnologija) a trebao bi omogućavati pojednostavljenu instalaciju i administriranje clusterskih rješenja.

Inače, CLIC stoji pod Sveopćom javnom licencom (GPL) a njegov je razvoj raspodijeljen u tri faze:

U prvoj fazi će se realizirati naročita GNU/Linux-cluster distribucija, koja bi po načelu "pripravan-za-rad" omogućavala brzo kreiranje samih clustera i pojednostavljeno uvezivanje pojedinih računalnih čvorova.

Prva takva inačica ? namijenjena sustavima s x86 procesorima ? već je i raspoloživa za preuzimanje i pokusni rad s njom.

U drugoj fazi ? koja bi trebala uslijediti početkom 2003. g. ? biti će prenesena arhitekturna podrška za Intelove IA-64-podloge te razvijane alatke za upravljanje, kontrolu i nadzor cijelog clusterskog rješenja.

Treća i završna faza projekta bi započela koncem 2003., a njome bi se obuhvatili nastanak daljih alatki i aplikacija, kao i temeljito obavljanje nužnih testova uoči objavljivanja prvog konačno stabilnog izdanja.

Isljedak cijeloga projekta bi u u završnici bio jedan sustav za pogon GNU/Linux-clustera, koji bi se dao programirati i upravljati isto tako jednostavno, kao i oni za jedno jedino računalo.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1001