Miroslav Kovačić u Mreži: 'Nećemo protežirati Microsoft'

Nadnevak 22.04.2004 23:11:23 | Tema: Linux u Hrvata

Odobrio: ivana. Napisao: nenadromic.
U novom broju Mreže (svibanj 2004.) u intervjuu mjeseca pod nazivom "Nećemo protežirati Microsoft", državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Miroslav Kovačić na pitanja o softveru otvorenog koda i Linuxu između ostalog kaže:
"Mi nećemo izrazito protežirati Microsoft. Znate i sami kakvo je stanje u državnoj upravi i Windows platforma se koristi u izuzetno velikom postotku slučajeva. No apsoloutno smo otvoreni za open source i nastojat ćemo ga primjeniti gje god je to moguće".

Kao problem ističe nepostojanje dovoljnog broja solution providera open source rješenja uspoređujući to s brojem MS partnera, ali i spominje kako su hrvatskoj akademskoj i znanstveno-istraživačkoj zajednici open source rješenja u širokoj primjeni. Također govori o preliminarnim razgovorima s linuksaškom zajednicom u Hrvastkoj, a cijelom problemu pristupa:
"Uz jednu mjeru, da je tako nazovem, konzervativnosti, svakako ćemo nastojati primjenjivati i nove tehnologije ukoliko se pokažu isplativijima, sigurnijima i primjenjivijima."

Kao i ostali javni istupi čelnika nove Vlade i novoimenovanih dužnosnika, sve puno bolje zvuči u opisivanju načelnih ciljeva i vrlo opće strategije, no konkretnih mjera ili preciznijij brojeva koji bi govorili u prilog postavljenih prioriteta ni u ovom intervjuu ne može se naći.

uvodni tekst intervjua

P.S. Predlažem da se ova rubrika preimenuje u "Linux u Hrvatskoj". Vjerujem da je šali "Linux u Hrvata" istekao rok trajanja.


Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1539